Hlavní obsah

Zeman se možná bude muset novináři omluvit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud v pondělí nepotěšil bývalého premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Vrátil totiž soudům k projednání žalobu novináře Ivana Breziny na bývalého šéfa vlády kvůli jeho výrokům o Brezinových vazbách na ČEZ.

Článek

Brezina se v roce 1999 obrátil na soudy se žádostí o omluvu a peněžitou satisfakci kvůli Zemanovu tvrzení, že "za peníze energetické společnosti ČEZ psal články podporující dostavbu Jaderné elektrárny Temelín". Zeman dříve mluvil o Brezinovi jako o "zkorumpovaném novináři".

Zeman doslova prohlásil: "Existuje novinář, který se jmenuje Ivan Brezina. Tento novinář psal pro časopis Reflex a možná ještě píše. Psal články na podporu dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Na tom není samozřejmě nic špatného. Já, jak dobře víte, jsem rovněž zastáncem dostavby této elektrárny. Ale tento Ivan Brezina  měl důvěrnou smlouvu s Českými energetickými závody, to znamená psal na objednávku ČEZ, a to už pokládám za formu korupce."

Ústavní soud v pondělí zrušil dřívější rozsudky Vrchního a Nejvyššího soudu, podle nichž se Zeman nemusel novináři omlouvat, ani mu zaplatit požadované odškodné. Vrchní a Nejvyšší soud daly za pravdu Zemanovi, jenž tvrdil, že "jen zopakoval to, co mu sdělil tehdejší generální ředitel ČEZ Milan Černý".  Bývalý šéf ČEZ Zemanovu verzi nevyvrátil, naopak se přiznal, že "jej chybně informoval".

Podle Ústavního soudu však předchozí verdikty porušily základní právo na zachování osobní cti a dobré pověsti.

Anketa

Měl by se Miloš Zeman omluvit novináři Ivanu Brezinovi?
ano
36,4 %
ne
63,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1178 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám