Hlavní obsah

Ve Sněmovně zítra začne bitva o nájemné

– PRAHA
Právo, Vladimíř Čechlovský

Poslanci se mají na nadcházející schůzi Sněmovny, která začíná v úterý, zabývat ve druhém a třetím čtení vládním návrhem zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Jeho osud je ale nejistý. Protichůdné názory stran se totiž zatím nesblížily.

Článek

Koaličním partnerům soc. dem. - lidovcům a unionistům - a také ODS se navrhovaný růst zdá nízký, pro KSČM je naopak nepřijatelně vysoký. Vláda předpokládá, že od října 2006 bude nájemné každoročně růst celkem po dobu šesti let. A to tak, aby se roční nájemné dostalo v cílovém roce 2012 ve většině obcí na úroveň pěti procent z ceny bytů. Nájemné v bytech první kategorie by tak rostlo ročně o nulu až 18 procent podle velikosti a atraktivnosti obce.

Například v Praze 1 by se nájmy bytů zvedaly o 17,8 procenta, v Brně až o 16, v Hradci Králové o 14,2 a v Českých Budějovicích o 11,4 procenta. Naopak v Ústí nad Labem o 5,2 a v Ostravě o 1,8 procenta ročně. U bytů horších kategorií má být růst ještě výraznější.

"Navrhnu zkrátit šestileté přechodné období na tři roky," řekl v neděli Právu Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).

To by ale znamenalo, že nájemné by v tomto období rostlo ročně v některých velkých obcích až o desítky procent.

Na zkrácení přechodného období tlačí i ODS. Zdeňka Horníková už v prvním čtení navrhla najednou zvýšit nájmy na takovou úroveň, aby pokryly náklady majitelů na údržbu. Jak řekla v neděli Právu, podle ní zkrácení přechodného období připouští i část soc. dem. Na druhé straně části poslanců ČSSD se zdá příliš radikální i vládní návrh.

Komunisté jsou pro mírný růst -každý rok o dvě koruny za metr čtvereční, v Praze o tři koruny -a razantnější návrhy zcela odmítají. "Doporučení stranických orgánů jsou pro nás nepřekročitelná," řekl v pátek Právu František Beneš (KSČM).

Kompromis se hledá těžko

Je tedy otázka, zda se podaří najít ve Sněmovně kompromis. Politici jsou navenek optimističtí. "Není snahou žádných poslanců návrh zamítnout. Visí nad námi jako Damoklův meč hrozba štrasburského soudu," řekla Horníková. Připomněla, že u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku již leží okolo dvou tisíc stížností českých majitelů domů kvůli regulaci nájmů. Soud by mohl český stát v případě nečinnosti odsoudit i k náhradě škody.

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin ale optimistický není. "Příliš nevěřím, že by Sněmovna mohla přijmout něco, co by respektovalo nároky majitelů domů a uspokojilo štrasburský soud," uvedl.

SON: Někde růst příliš velký

Výhrady vůči vládnímu návrhu má i Sdružení nájemníků (SON). To se obává růstu činží ve velkých městech. Třeba v Praze 1 by nájemníci za byt 75 m2 první kategorie platili místo dnešních 2780 korun za šest let 7420 korun (bez služeb). V Hradci Králové by stoupl nájem téhož bytu z 1526 na 3391 korun.

"Nájemné by ve velkých městech bylo nezaplatitelné," řekl Právu místopředseda SON Milan Taraba. A to přesto, že vláda připravuje sociální kompenzace. Příspěvek od státu by měla dostat každá rodina, jejíž náklady na bydlení přesáhnou 30 procent jejích čistých příjmů, v Praze 35 procent.

Představitelé SON podle Taraby v pátek jednali o situaci s vedením soc. dem. "Premiér Jiří Paroubek nám potvrdil, že řešení, které bude přijato, musí být standardní a sociálně průchodné," uvedl po jednání Taraba.

Pražská organizace SON chce nájemníky velkých měst upozornit na rizika návrhu na manifestaci, která se uskuteční v pondělí od 16.30 hod. na Palachově náměstí v Praze 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám