Hlavní obsah

Sobotka: Do voleb prosadíme 51 zákonů, klidně i s KSČM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Naším cílem je prosadit zákony stůj co stůj, prioritně s koalicí, a kdyby to nebylo možné, tak budeme hledat podporu i u opozice, tedy i KSČM, řekl v pátek ministr financí Bohuslav Sobotka. Lidovci stoprocentní podporu v hlasování koaličním partnerům neslibují, posuzovat budou návrhy jednotlivě. Podobně se zachovají i unionisté.

Článek

Mezi "superpriority" zařadil Sobotka návrhy zákonů o střetu zájmů, úpadku a deregulaci nájemného. Pokud se podle vicepremiéra ukáže, že Sněmovna zákony nebude schopna přijmout do voleb z časových důvodů, nechají sociální demokraté svolat mimořádné schůze.

"To nám problém nedělá," konstatoval s tím, že takových zasedání může být víc. Na komunisty se ČSSD pravděpodobně obrátí při prosazování Zákoníku práce. "To bude případ Zákoníku práce, na kterém jsme se neshodli," řekl ČTK místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Kasal.

"U některých návrhů by se bývalo nic nestalo, kdyby se nedoprojednaly, nebo by to bylo možná i lepší. Třeba u návrhu na legalizaci prostituce. O jiných, jako například zákonu o sociálních službách, panuje shoda," dodal Kasal. Zákon o střetu zájmů Kasal nepohřbívá. O návrhu podle něj poslanci budou diskutovat, zásadní odmítnutí ale druhý muž KDU-ČSL nečeká.

Jednotlivě budou k vládním návrhům přistupovat i poslanci Unie svobody-DEU. "Jsem pro koaliční jednání, to, že se obracejí na komunisty, nás uráží," řekl Svatopluk Karásek, který se bude v prosinci ucházet o funkci předsedy US-DEU. Z balíku 51 vládních zákonů projednali poslanci v prvním čtení zatím 46. Zbylých pět otevře Sněmovna poprvé na listopadové schůzi. Do sněmovních voleb chtějí sociální demokraté prosadit mimo jiné zákony upravující nemocenské dávky a výši životního minima. Posoudí také balík zákonů upravujících stavební právo.

S přijetím eura jsme dál než Polsko či Maďarsko

Česká republika podle Sobotky přijme euro na začátku roku 2010. V přípravách na přijetí společné evropské měny je prý ČR daleko před Polskem a Maďarskem, přibližně na stejné úrovni jako Slovinsko a Slovensko. Obě poslední jmenované země se však chystají přijmout společnou měnu v roce 2007 a 2009.

"Nemyslím si, že je možné oddalovat přijetí eura za horizont roku 2010, protože by to pro Českou republiku mohlo znamenat vážná rizika z hlediska její makroekonomické stability," uvedl ministr. Nebezpečí podle něj znamená právě brzký vstup některých zemí do eurozóny. Pokud by ČR euro nepřijala kolem roku 2010, údajně by to znamenalo, že by byla zařazena mezi státy, jejichž rozpočtová stabilita je horší, tedy Maďarsko a Polsko.

"To by nebylo pro ČR dobré. Projevilo by se to, pokud jde o rating, projevilo by se to, pokud jde o zahraniční investice, přirozeně by to mohlo zvýšit možnost spekulací na kurs české koruny v budoucnu," dodal Sobotka. Česko by se navíc mohlo ocitnout uprostřed krizí, které by zpomalily hospodářský růst. Sobotka zároveň vyzval ODS a komunisty, aby dali veřejně najevo svůj postoj ke společné evropské měně.

"Pokud nemají žádný konkrétní termín, jak chtějí čelit rizikům, která oddalování přijetí eura v příštím období může přinést, nedivím se tomu, že ODS nemá ve svém programu o euru žádnou zmínku," uvedl. "Pokud Sobotka tvrdí, že ČR je na euro připravena, měla by se přihlásit již nyní o vstup do eurozóny," řekl ČTK Martin Kocourek z ODS. "Pokud bychom vládli my, tak bychom byli připraveni již nyní a nemuseli bychom potupně čekat až do roku 2010," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám