Hlavní obsah

Platy politiků od ledna vzrostou o tisíce

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politici si od začátku příštího roku opět finančně polepší. Po letošním zvýšení jejích příjmů je čeká další platový vzestup o několik tisíc korun hrubého měsíčně. Nic na tom nemohou změnit přesně rok trvající sliby o opětovném zmrazení platů politických špiček. Příští týden totiž začíná poslední letošní schůze Sněmovny, která by rok starý návrh vlády na znovuzmrazení platů ústavních činitelů mohla ještě schválit.

Článek

Tento návrh zákona organizační výbor komory, v němž jsou zastoupeni představitelé všech frakcí, vůbec nezařadil na její program. Důsledek je tak jediný: projednávání se přesune až na příští rok, a platy tak od 1. ledna automaticky vzrostou.

V případě poslanců a senátorů podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí jen základní plat vzroste o 3100 Kč hrubého. K tomu se zvýší nezdanitelné náhrady o 1600 až 2100 korun měsíčně. V případě ministrů půjde plat nahoru o 5900 Kč hrubého a náhrady o osm set. Prezident si polepší o více než 10 tisíc čistého měsíčně na platě a zhruba o stejnou sumu na náhradách. Premiér dostane přidáno zhruba o 9000 korun.

Spolu s nimi si příjem vylepší také europoslanci, soudci, státní zástupci a další činitelé, jako například představitelé Nejvyššího kontrolního úřadu a civilní kontrarozvědky (BIS).

"Jsem roztrpčen tím, že partyzánský pokus senátorů ODS a lidovců, kteří loni rozmrazili platy ústavních činitelů, padl vinou zejména opozičních poslanců na úrodnou půdu i ve Sněmovně," řekl Právu šéf rozpočtového výboru a poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus. Připustil, že vinou absencí se nepodařilo vládním poslancům prosadit opětovné zmrazení, které opozice blokuje.

Poslanci si stěžují, že úředníkům se platy zvyšují pravidelně

V kuloáru však někteří koaliční zákonodárci netají souhlas s uvolněním platů a jejich růstem. Nekonečné odklady Kraus svou kritikou narážel na skutečnost, že nejdříve - již koncem loňského roku - zablokovala návrh na bleskové znovuzmrazení platů ODS a letos v říjnu pak komunisté, kteří spolu s občanskými demokraty prosadili odložení projednávání návrhu.

Komunisté přitom opakovaně tvrdí, že důvodem k zablokování je snaha vymoci od ministra práce a sociálních věcí návrh na komplexní řešení platů v celé státní správě. Poslanci si totiž opakovaně stěžují, že státním zaměstnancům platy pravidelně rostou a mnozí úředníci již dnes mají vyšší příjmy než politici. Ti měli platy zmrazeny od roku 2002.

"Máme jedinou podmínku, a to, aby se pan ministr Škromach postavil k systému odměňování všech čelem a do konce volebního období dal záruky, že připraví řešení," zdůvodnil pro Právo postoj komunistů jejich místopředseda Jiří Dolejš. Jenže Zdeněk Škromach opakovaně vzkazuje: "Je to nereálná představa, vláda nic takového nechystá."

Podle něj nelze sjednotit celou řadu právních předpisů upravujících odměňování různých skupin zaměstnanců. "Je to výmluva," oponuje Dolejš, podle něhož nikdo nechce, aby odměňování všech včetně politiků bylo v jednom zákoně, ale aby bylo provázané.

Škromach odmítá horký brambor

Škromach odmítá přehazování horkého bramboru na vládu. Již v říjnu poslancům připomněl, že právě zákonodárci schválil v rámci zákona o služebním poměru policistů odmrazení platů ústavních činitelů. Ty měly být zmrazeny od roku 2002 až do konce roku 2006, kdy základní plat poslance činil 46 500 Kč hrubého.

Vláda proto urychleně loni v listopadu předložila návrh na opětovné zmrazení na původní úroveň, avšak od té doby poslanci jeho schválení neustále odkládají. Mezitím se od začátku letošního roku zvýšil základní plat poslanců a senátorů na 54 500 Kč měsíčně. Úměrně tomu vzrostly také nezdanitelné náhrady. Odměňování politiků je závislé na průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře, takže v závislosti na jejím růstu se mají každoročně k začátku roku zvyšovat také platy ústavních činitelů. Do konce příštího roku tomu mělo zabránit právě jejich zmrazení. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám