Hlavní obsah

Dálnici D1 ochromily hromadné havárie

– PRAHA

Na D1 se tvoří mnohakilometrové kolony, v sobotu ráno se stalo několik nehod v obou směrech. Desítky aut se srazily např. na 132. km dálnice ve směru na Brno a na 155. km v opačném směru. Při druhé nehodě zemřeli dva lidé.

Článek

Podle policisty z dálničního oddělení Velký Beranov bude dálnice ještě chvíli stát, ale neštěstí si prý nevyžádalo žádné oběti. "Ne, nikdo nezemřel," řekl Novinkám v 11 hodin.

Další nehoda se stala v opačném směru a byla mnohem závažnější. Podle záchranářů, kteří na místě nehody poblíž Velké Bíteše zasahovali, jsou oběťmi havárie dvě mladé ženy. "Po lehké nehodě obě čekaly na okraji dálnice na příjezd policie a odtahové služby. Narazil do nich další osobní automobil a způsobil jim těžká zranění, kterému na místě podlehly," řekl mluvčí záchranářů.

Podle policistů bude dálnice neprůjezdná několik hodin. Řidiči by měli sjíždět na Velkou Bíteš a vrátit se na dálnici u Tasova, uvedl policista z dálničního oddělení v Domašově.

Další vážná nehoda následovala v Neborech na Frýdeckomístecku. Tam se srazilo pět aut, z toho dva kamióny. Na místě je sanita, policie a hasiči.

Většina silnic je nebezpečná

Většina silnic je po ránu vlhká či namrzlá. Se zvýšenou opatrností jsou podle silničářů sjízdné silnice v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Na území Pardubického kraje a v Orlických horách chvílemi sněží. Silnice jsou mokré, místy se zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách leží na silnicích ujetá vrstva sněhu.

Podobná situace je i v Královéhradeckém kraji. Většina silnic je po ošetření holá a mokrá, případně se zbytky rozbředlého sněhu. V horských oblastech je na silnicích ujetý sníh krytý posypem.

Vysočina

Všechny silnice a dálniční úseky na Vysočině jsou po ránu sjízdné, ale vlhké. Kvůli sněhovým přeháňkám silničáři doporučují věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Opatrně musejí řídit motoristé pohybující se na vsetínských silnicích. Ve vyšších polohách tam na cestách leží vrstva rozbředlého sněhu, místy se pluhuje. V ostatních částech Zlínského kraje je situace lepší, pouze ve vyšších polohách Hostýnských vrchů na Kroměřížsku komplikuje dopravu slabá vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Jižní Čechy

Jihočeské silnice jsou sjízdné, silničáři však doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách Prachaticka a okolo Lipenské nádrže na Českokrumlovsku vozovky namrzají. Silnice druhých a třetích tříd na Šumavě jsou místy zledovatělé, led je však krytý posypem. V ostatních částech kraje je situace lepší. ČTK o tom informovala dispečerka krajské Správy a údržby silnic.

Silnice prvních tříd jsou po chemickém ošetření převážně holé, suché a vymrzlé. Na Táborsku v oblastech nad 550 metrů nad mořem místy s vrstvou ujetého sněhu krytou posypem. Teplota se v kraji pohybuje od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Je polojasno, místy zataženo, na Jindřichohradecku

Olomoucko

Silnice v Olomouckém kraji jsou sjízdné, silničáři však vyzývají řidiče ke zvýšené opatrnosti zejména ve vyšších polohách na Šumpersku a Jesenicku. V severních okresech kraje v noci napadlo do čtyř centimetrů nového sněhu.

"Na chemicky udržovaných vozovkách od středních poloh na Šumpersku mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, většinou jsou ale cesty po chemickém posypu holé a mokré. Na Jesenicku je situace podobná, od středních poloh se na silnicích krytých posypem místy nachází ujetá vrstva sněhu," řekl dispečer Správy silnic Olomouckého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám