Hlavní obsah

Barroso v Praze: zrušit dočasná omezení pro Čechy

PRAHA

Předseda Evropské komise José Barroso v pátek Pražany přesvědčoval, že na členství v EU neprodělají a že se bude zasazovat o zrušení tzv. dočasných omezení. Ty jsou pro Čechy velmi citlivým problémem - dělají z nich totiž neplnohodnotné členy EU. Barroso se setkal i se známým euroskeptikem, prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Evropské komise se prý snaží přesvědčovat státy EU, aby zrušily dočasná omezení, která platí i pro české občany a firmy. Při slavnostním otevření Eurocentra v Praze Barroso prohlásil, že cílem unie je zavést rovné podmínky pro všechny členské země.

Evropská unie je podle Barrosa úzce spojena se svobodou, která znamená nejen svobodu politickou, ale i volný pohyb osob, kapitálu, zboží či služeb. Proto se Evropská komise bude snažit, aby země původní patnáctky vůči nováčkům zrušily přechodná opatření.

Češi například od loňského vstupu do EU mohou volně pracovat jen v Británii, Irsku a Švédsku. Barroso v České republice jako vůbec v první zemi unie představil takzvaný plán D, symbolizující dialog, debatu a demokracii. Nová komunikační strategie, do níž chce Brusel zapojit politiky, neziskové organizace, média i občany, je reakcí na dvojí odmítnutí euroústavy.

Šéf komise také vyvracel obavy z toho, že Česká republika nebude mít v příštím rozpočtovém období ze členství v unii finanční prospěch. Podle něj bude Praha dostávat ze společného rozpočtu ročně nejméně třikrát více než dosud. Příjmy by ze současných 800 milionů eur měly vzrůst na 3,5 miliardy eur, řekl. Unijní rozpočet mají lídři EU schválit do konce roku, v červnu rozhovory o sedmiletém výhledu zkrachovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám