Hlavní obsah

Paroubek zrušil debatu s Topolánkem

– PRAHA
Právo, Alexandr Mitrofanov

Veřejná diskuse premiéra a lídra ČSSD Jiřího Paroubka a šéfa ODS Mirka Topolánka na téma Jakou zahraniční politiku zvolit pro Českou republiku?, která se měla konat v pátek v pražském hotelu Renaissance, nebude. Účast na ní zrušil Paroubek.

Článek

Právu včera řekl, že akce by měla nedostatečný veřejný dosah, a že kromě toho je zaneprázdněn přípravou na jednání s předsedou Evropské komise Josém Barrosem, s nímž má dnes mít pracovní oběd a setkání na Úřadu vlády.

"Skutečně nemohu chodit na veřejné debaty, kde jsou desítky lidí. Původně mi bylo řečeno - nevím, jestli chybou pořadatelů, nebo mého okolí - že tam bude nějaká televize, což není. Z mého hlediska dosah takové debaty nemá smysl," řekl Paroubek.

Topolánek je rozhořčen. "Považuji to za nehorázný projev arogance moci," sdělil ČTK. "Jelikož předseda vlády účast původně přislíbil, považuji změnu jeho názoru bez udání důvodu za mimořádně neseriózní a nekorektní vůči všem, kteří se této diskuse měli zúčastnit," dodal Topolánek.

Podle něj Paroubek vyhýbáním se veřejné diskusi potvrzuje to, že mu nejde o věcnou konfrontaci názorů, ale především o vlastní mediální profit.

"Topolánek nemá co dělat, já musím řídit stát"

Paroubek uvedl, že byl čtyři dny na balkánské cestě a nestačil se připravit na setkání s Barrosem. "Mám tady šedesát stran témat, na která se mám připravit, a kromě toho se musím sejít s poradci. Takže při vší úctě k panu Topolánkovi - on nemá co dělat, já bohužel musím řídit tento stát. Jsem ochoten třeba už tuto neděli, pokud to někdo uspořádá, jít s ním do jakékoli televize, a myslím si, že výsledek bude úplně stejný jako předtím," uzavřel Paroubek.

Ve stejném duchu včera vydal prostřednictvím mluvčí Lucie Orgoníkové oficiální prohlášení. Orgoníková pak pro Právo dodala, že premiér půjde 4. prosince do Primy a chce za soupeře Topolánka.

Pořadatelé: měla to přenášet ČT 24

Václav Duda, PR manager Asociace pro mezinárodní otázky, která byla pořadatelem debaty Paroubek v. Topolánek, Právu včera řekl, že zrušení premiérovy účasti přišlo až ve středu, dva dny před akcí.

Ve svém sdělení pak Duda v rozporu s tvrzením Úřadu vlády zdůraznil, že "diskuse měla být živě přenášena Českou televizí - ČT 24 a Českým rozhlasem - Radio Česko". Vysílání ČT 24 lze sledovat v kabelových sítích a na internetu, Rádia Česko vysílá na internetu a od 21. října 2005 i digitálně.

Asociace pro mezinárodní otázky je nevládní organizace, založená za účelem vzdělávání a výzkumu v oblasti mezinárodních vztahů a české i evropské zahraniční a bezpečnostní politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám