Hlavní obsah

Rath se těší na soudní spory o 1,5 miliónu

PRAHA

Pouhých čtrnáct dnů je ve funkci ministr zdravotnictví David Rath, a už mu hrozí tři žaloby a finanční sankce blížící se 1,5 miliónu korun. Rath se však prý na případná soudní jednání těší.

Článek

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) chce po Rathovi omluvu a 250 tisíc za výroky o rozkrádání nemocnic [celá zpráva], senátor Tomáš Julínek (ODS) žádá omluvu a 650 tisíc. [celá zpráva] Podle Ratha napsal svou zdravotnickou knihu za peníze VZP. Ze stejného důvodu žádá expert Pavel Hroboň půl miliónu.

Julínek ve středu novinářům řekl, že pokud se mu Rath neomluví do 25. listopadu, podá na něj žalobu. Bendl je přesvědčen, že Rathovy výroky překročily meze slušnosti a devastují politickou kulturu v zemi. "Jsem nucen se bránit soudní cestou. Budu požadovat omluvu a 250 tisíc korun, které věnuji Kojeneckému ústavu v Kolíně," sdělil.

"Soudního řešení se vůbec nebojím. Naopak, na všechny tyto věci se těším, protože alespoň u toho soudního řízení bude dost času prezentovat všechny velmi zvláštní kroky těchto pánů," reagoval Rath.

Směrem k Bendlovi ministr zopakoval svůj dřívější výrok, že by si měl (hejtman) rozmyslet kroky, které připravoval v minulosti "a které by mohly vést k rozkradení středočeských nemocnic".

Podle Ratha právě Bendl inicioval privatizaci jedenácti nemocnic ve Středočeském kraji, a to navíc v průběhu letních prázdnin, což Rath označil za velmi podezřelé. "Protože, když chcete zprivatizovat majetek v řádu několika miliard v průběhu letních prázdnin takto narychlo, tak to jistě nesvědčí o seriózních úmyslech hejtmana Bendla," dodal Rath.

Napojení VZP na ODS?

Trvá i na svých dřívějších vyjádřeních, že někteří členové ODS jsou finančně napojeni na VZP. Podle něj na Julínkově poslední publikaci spolupracoval Hroboň, který má s pojišťovnou smlouvu na poradenskou činnost. "Myslím, že mám jednoznačný důkazní materiál," prohlásil Rath.

Uvedl, že Hroboň byl dříve zaměstnancem VZP a blízkým spolupracovníkem ředitelky Jiřiny Musílkové: "Následně, když byl kritizován, že je jedním ze spoluautorů Julínkova návrhu na reformu zdravotnictví, alias Modrá šance ve zdravotnictví, tak se stáhl. Odešel ze zaměstnaneckého poměru. Vzápětí dostal obchodní smlouvu, za kterou dostával zhruba sto tisíc měsíčně (hrubého)," popsal Rath. Podle Musílkové to bylo 60 tisíc čistého.

"Musílková nic nedoložila"

Ministr podle svých slov vyzval Musílkovou, aby předložila vše, co za září a říjen Hroboň pro VZP udělal. "Do dnešního dne nebyla schopna předložit ani jeden list. Takže já jsem oprávněn se domnívat, že zde probíhala fakturace, probíhaly platby, a za to VZP nedostávala nic. Z toho titulu nevidím jediný důvod, proč bych se těmto lidem měl snad omlouvat za to, že jsou takto napojeni na VZP a získávají - podle mého soudu - ne za adekvátní protiplnění poměrně zajímavé finanční částky. Každý občan si to přebere sám, jestli on dostane sto tisíc měsíčně za nic," dodal Rath.

"Nemám žádnou obchodní činnost, nemám ani živnostenský list, tudíž nemohu mít ani obchodní vztahy s VZP," ohradil se Julínek proti ministrovým výrokům.

Hroboň zase řekl, že jeho jediné spojení s ODS je, "že mám podobné názory". Zdůraznil, že není členem této strany a nemá od ní žádné peníze. Nedávno Právu řekl: "Pracovali jsme na novém systému přerozdělení, kde jsem byl autorem technického návrhu. Přijetí tohoto zákona bude skutečně přinášet finanční bilanci VZP tři miliardy ročně."

Reklama

Výběr článků

Načítám