Hlavní obsah

Česká vrtulníková jednotka se možná přemístí do Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TUZLA

Česká vrtulníková jednotka, která nyní působí v severobosenské Tuzle, se za rok možná přemístí do Kosova. Dva vrtulníky Mi-17 s pětadvacetičlenným personálem skončí bosenskou misi v prosinci. vrátí se zpět do ČR. Pokud jednotka znovu odletí do kosova, pak už s vylepšenými vrtulníky Mi-117.

Článek

Řekl to zástupce náčelníka generálního štábu Emil Pupiš.  Podle mluvčího českého kontingentu v Kosovu Pavla Löfflera by transportní vrtulníky pomohly při monitorování provinční hranice se Srbskem, jejíž část mají na starosti právě čeští vojáci. Na rozdíl od Mi-17 jsou Mi-171, které Česko dostalo z Ruska v rámci splácení dluhu, vybavené přístroji na noční vidění.

Vojenskou misi v Bosně a Hercegovině má od loňského prosince na starosti Evropská unie. Česká republika se na ní podílí strážní a vrtulníkovou jednotkou. Brusel chce od příštího roku některé jednotky stahovat. Ze 6000 tisíc vojáků by mělo odejít asi 1500. Jednotky v oblasti má i NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám