Hlavní obsah

Paroubka lidé na Národní třídě vypískali

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) neměl zřejmě nejlepší pocit, když ve čtvrtek odpoledne pokládal květiny k památníku událostí 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Slavnostní akt totiž provázel pískot nespokojených lidí. Pokřikovali na něj, že je demagog nebo ať odletí na Mars, v narážce na jeho dřívější výrok, že klíčové zákony sociální demokracie prosadí s kýmkoliv, třeba i s komunisty nebo s marťany.

Článek

Když byl u památníku o hodinu a půl dříve prezident Václav Klaus, tak lidé naopak tleskali.

Události 17. listopadu 1989 považuje Paroubek stejně jako například prezident za významnou událost pro český národ. "Došlo k tomu, že se začaly vytvářet principy demokratické společnosti, demokratické instituce, politické strany, že se život osvobodil," řekl novinářům. Uvedl, že 17. listopadu byl s přáteli v restauraci a prý v tu chvíli moc nevěděl, co se dělo.

Podle průzkumů veřejného mínění si řada lidí myslí, že se za 16 let od sametové revoluce nic nezměnilo. "Myslím, že to není tak špatné, pokud si to myslí. Zase část lidí si myslí, že se změnilo k lepšímu, část lidí si myslí, že je to zhruba stejné... Já jsem člověk, který se snaží lidi spojovat," poznamenal.

Není přesvědčen o tom, že se posiluje vliv komunistické strany. "Když jsem se stal předsedou vlády, tak komunistická strana měla zhruba dvakrát takové preference jako sociální demokracie. V tuhle chvíli to není pravda, sociální demokracie je podstatně silnější stranou levice než komunistická strana. Moje politika neposiluje komunistickou stranu, to si myslí jen několik demagogů," dodal.

"Ať žije Klaus."

Prezident Václav Klaus považuje 17. listopad za klíčovou chvíli českých dějin. "Myslím, že všichni, kdo jsme ho prožili, víme, že to byl zrod svobody. A to je největší hodnota, kterou tady máme," řekl novinářům, když položil květiny k památníku událostí ze 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Měla by si to podle něj uvědomit i mladá generace.

V průchodu, kde je památník umístěn, se tísnily desítky lidí, kteří chtěli vidět prezidenta. Když se Klaus prodíral k pomníku, lidé mu tleskali a vítali ho pokřikem: "Ať žije Klaus." Kdosi z davu vyzval prezidenta, aby "odešel z Hradu", na to ostatní odpověděli nesouhlasnými gesty. Několik lidí si přineslo i transparenty s hesly "Den co den mě jímá hrůza, jaká nám tu vládně lůza" nebo "Paroubek a Rath = návrat před listopad".

"Když slyším některá ta hesla, tak se trošku děsím toho, jak elementární korektnost, slušnost, férovost v naší zemi mizí a jak začíná vítězit hulvátství, suverenita a drzé chování. A toho se strašně bojím, na to můžeme strašlivě doplatit," uvedl Klaus.

Demonstrace proti komunismu

Několik desítek převážně mladých lidí ve čtvrtek demonstrovalo před pražským sídlem Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) proti sílícímu vlivu komunistů. Mají obavy, že po volbách v příštím roce se mohou komunisté spojit s ČSSD a znovu se po 16 letech ujmout vlády. Účastníci poklidné demonstrace si zároveň připomněli den boje proti totalitním režimům.

"Nechceme vládu růže s třešní," vyvolávalo několik mladých pravicových aktivistů. Poukazovali tak na údajně reálnou hrozbu vzniku "socialisticko-komunistické" vlády, která podle nich znamená extrémní ohrožení liberální demokracie v ČR.

"Chceme dnes vyjádřit odpor vůči komunismu jako zločinné ideologii, která znamenala 80 miliónů mrtvých, a také vyjádřit odpor proti tomu, že dnes může tato strana ještě legálně působit," řekl předseda Mladé pravice Lukáš Petřík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám