Hlavní obsah

Prezident jmenoval Mládka ministrem zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve středu dopoledne jmenoval novým ministrem zemědělství Jana Mládka (ČSSD). Nový ministr vystřídal v čele resortu stranického kolegu Petra Zgarbu, který odstoupil především kvůli aféře kolem Pozemkového fondu s pozemkovými spekulacemi.

Článek

Mládek dříve uvedl, že jeho cílem je rekonstruovat orgány fondu a přijmout opatření, aby se již pochybné převody nemohly opakovat. Vláda již schválila návrh na odvolání prezidia fondu. Odvolání členů orgánu musí ale schválit Sněmovna. O svůj post již také přišla polovina z deseti členů výkonného výboru PF.

Mládek se zřejmě přes odpor šéfa lidovců Miroslava Kalouska chystá vyměnit i předsedu výkonného výboru fondu Josefa Miškovského.

Opoziční ODS minulý týden prohlásila, že považuje odstoupení ministra Zgarby za přiznání jeho podílu na spekulacích s pozemky v řádech miliard korun.

Mládek dohlédne i na Setuzu

Za další prioritu Zgarbův nástupce považuje řešení situace kolem firmy Setuza a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Ten byl minulý týden nucen převést svůj 38 procentní podíl v Setuze na společnost Český olej, která tak jeden z největších potravinářských podniků v zemi ovládla.

Zgarba kvůli netransparentnímu převodu vyměnil podstatnou část lidí v orgánech PGRLF. Mládek chce podle svých slov hledat řešení výhodné pro stát a ve fondu provést kroky, které do budoucna zamezí neprůhledným obchodům.

Vedle řešení situace v klíčových institucích resortu se chce nový ministr zaměřit na hladký tok evropských peněz do českého zemědělství.

Anketa

Bude Jan Mládek (ČSSD) lepším ministrem zemědělství než jeho stranický kolega Petr Zgarba?
ano
61,9 %
ne
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

JAN MLÁDEK (45)

bývalý dlouholetý náměstek resortu financí a ekonomický expert ČSSD ministerskou nabídku jednou odmítl. V létě 2004 se spekulovalo o tom, že by mohl být ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Stanislava Grosse. Je členem sněmovního rozpočtového výboru.

Od konce května je staronovým poradcem premiéra Jiřího Paroubka. Na stejném místě působil už za vlády Grosse. Mládek je absolventem fakulty řízení Vysoké školy ekonomické v Praze. V letech 1984 až 1990 působil v Prognostickém ústavu ČSAV jako aspirant, později jako vědecký pracovník. Poradcem a náměstkem ministra hospodářství ČSFR byl v období 1991 až 1992.

Jako vědecký pracovník pro Středoevropskou universitu v Praze byl Mládek zaměstnán v letech 1992 až 1997, funkci ředitele Českého institutu aplikované ekonomie vykonával v období 1994 až 1998. Na Úřad vlády ČR nastoupil v roce 1998 a působil zde ve funkci náměstka místopředsedy vlády pro hospodářskou politiku. Mládek byl v období 1987 až 1989 členem KSČ. Od roku 1995 je členem ČSSD. Poslancem je od roku 2002.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr zemědělství Zgarba rezignoval

Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) rezignoval. Z funkce odejde k 16. listopadu. Ve funkci ho nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD)...

Klaus: Mládek není Marťan

Víru, že prezident Václav Klaus odvolá tento týden ministra zemědělství Petra Zgarbu a na návrh premiéra pověří vedením tohoto resortu ve středu poslance Jana...

Prezident Klaus přijal Zgarbovu demisi

Prezident Václav Klaus v pondělí přijal demisi ministra zemědělství Petra Zgarby. Ostoupí ve středu a ve funkci nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Ministr...

Výběr článků

Načítám