Hlavní obsah

Rath čelí další žalobě, Bendl chce omluvu a 250 tisíc

PRAHA

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) se cítí být poškozen výroky ministra zdravotnictví Davida Ratha, jenž kritizoval hospodaření krajů s nemocnicemi a označil je za rozkrádání. Bendl požaduje od Ratha omluvu a k ní finanční satisfakci ve výši 250 tisíc korun.

Článek

Bendl již dříve řekl, že ministr svými kroky šíří strach mezi pacienty i lékaři. Rath ve zprávách televize Nova pak prohlásil, že "pan Bendl by měl přestat přemýšlet o tom, jak ty nemocnice rozkrást".

"Výroky pana Ratha se blíží chování pana Sládka tentokrát v sociálně demokratickém kabátě. Devastují politickou kulturu v zemi a překročily meze slušnosti," odůvodnil ve středu svůj právní krok Bendl. Hejtman by případnou sumu, kterou by vysoudil, věnoval Kojeneckému ústavu v Kolíně.

"Žalobu podáme ve středu nebo ve čtvrtek," řekl Novinkám Bendlův mluvčí Martin Kupka.

"Stojím si za svám trvzením," reagoval na Bendovu žalobu ministr Rath.

Rath se snaží zabránit převádění nemocnic na obchodní společnosti. Středočeský kraj již mnohé nemocnice zprivatizoval. Nyní chce několik menších nemocnic jako příspěvkové organizace zrušit a převést je pod větší zdravotnická zařízení, která již byla zprivatizována.

S žalobami představitelů ODS na Ratha se tak v poslední době roztrhl pytel. V úterý sdělil senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek, že bude za tvrzení o údajných vazbách ODS na VZP požadovat na ministrovi omluvu a 650 tisíc korun.

Anketa

Uspěje Petr Bendl se svojí žalobou na ministra zdravotnictví Davida Ratha?
ano
65,1 %
ne
34,9 %
Celkem hlasovalo 3822 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám