Hlavní obsah

První sněhová nadílka na horách, silničáři museli vyjet

Nejvyšší polohy českých hor zasypala letošní první sněhová nadílka. Na lyžování to ještě rozhodně není, ale napilno už měli silničáři. Ve středu ráno vyjížděli v horských oblastech Královéhradeckého a Karlovarského kraje.

Článek

Silničáři vyjeli s posypovými vozy do vyšších částí Krkonoš a Orlických hor, vozovky jsou tak sjízdné. Teploty se pohybují nad bodem mrazu, řekli ve středu ráno dispečeři trutnovské a rychnovské správy a údržby silnic. "Sníh na většině území Trutnovska rychle taje, posyp v nejvyšších polohách byl spíše preventivní," řekla dispečerka trutnovských silničářů.

Se dvěma posypovými vozy vyjeli v noci na dnešek také silničáři na Rychnovsku, kde udržovali například komunikaci z Orlického Záhoří do Deštného. "V horských oblastech stále drobně sněží, ale všechny silnice jsou sjízdné, teploty se drží nad bodem mrazu," řekl ráno dispečer.

Podle předpovědi meteorologů by mělo být na území Královéhradeckého kraje zataženo, na většině území bude pršet, ve vyšších polohách mohou být srážky sněhové.

V Karlovarském kraji během noci vydatně pršelo a v Krušných horách se déšť měnil v první vydatnější příděl sněhu. Protože zůstával ležet na silnicích, museli silničáři poprvé nasadit více techniky, aby cesty udrželi ve sjízdném stavu, řekl dispečer krajské správy a údržby silnic. Slabá vrstva sněhu zůstávala na komunikacích hlavně v okolí Božího Daru a Jáchymova na Karlovarsku nebo Bublavy a Stříbrné na Sokolovsku.

Ošetřovat cesty chemickým posypem ale museli silničáři také na některých úsecích silnice I/6 do Prahy v okolí Bochova na Karlovarsku. "Všechny silnice byly ráno sjízdné a mokré, nikde zatím nenamrzají," uvedl dispečer.

Sněžilo i na Šumavě

První sníh padal i v západočeské části Šumavy, v okolí Železné Rudy a Špičáku. Přeháňky budou pokračovat i v dalších dnech a o víkendu by mělo sněžit i v okolí Plzně.

Ve srovnání s loňskou zimou letos poprvé sněžilo o téměř dva měsíce později, což je dáno nebývale dlouhým teplým podzimem. "Je to poprašek, který se drží jen na loukách a na silnicích taje," řekl Vlastimil Maxa z Horské služby. Nyní jsou na Špičáku teploty kolem jednoho stupně nad nulou, v noci byly minus dva.

"Srážek by nemělo být moc, očekáváme občasné přeháňky," uvedl Josef Cink z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni. Na silnici se sníh zatím nedrží, neboť jejich povrch je teplý.

Loni začal padat sníh na šumavském Špičáku už 21. a 22. září, ale okamžitě roztál. Hlavní sněhová vlna v kraji začala až 7. listopadu. "Od tohoto data se na Šumavě držela sněhová pokrývka trvale a stále přibývala," uvedla klimatoložka Růžena Stančíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám