Hlavní obsah

Služební octavií Němcové jezdí její syn

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Místopředsedkyně Sněmovny a ODS Miroslava Němcová předala svému synovi, jinak úspěšnému a poměrně vytíženému lékaři, své služební auto i s kartou na benzín. Prý proto, že sama neřídí a tak jí syn vlastně dělá řidiče.

Článek

Podle zjištění Práva a výpovědi očitých svědků ale syn místopředsedkyně Sněmovny využívá dlouhodobě sněmovní octavii ke svým soukromým cestám do práce.

Němcová to však popírá a tvrdí, že syn, nebo i její snacha, používají služební octavii ve chvíli, kdy ona potřebuje někam dovézt.

Místopředsedkyně dolní parlamentní komory má ale z titulu své funkce k dispozici ještě luxusní BMW i s řidičem. Používání služebního auta s řidičem i bez něj k výkonu funkce nebo v souvislosti s ním a k osobní dispozici umožňuje nejvyšším parlamentním funkcionářům zákon o platech ústavních činitelů.

Když dostane řidič volno

Proto Němcová nevidí žádný problém v tom, že ač neřidička, využila možnosti mít i druhé, referentské služební auto. Zhruba před třemi týdny přitom získala za již několik let starou octavii nový vůz stejné značky za přibližně 700 tisíc korun.

"Oznámila jsem ve Sněmovně, že nejsem řidič a že vůz, který mám k dispozici, bude řídit můj syn nebo moje snacha ve chvíli, kdy potřebuji někam dovézt," odpověděla Němcová na dotaz Práva, co ji vedlo k tomu, že dala synovi a jeho rodině k dlouhodobému užívání služební auto.

Na poznámku, že může využívat další služební vůz s řidičem, uvedla: "V tu chvíli, kdy nepoužívám pana řidiče, tak jedu se svým synem."

Němcová popírá, že by syn a jeho rodina používali vůz ke svým soukromým účelům. "Sedí v něm sám tehdy, když ví, že budu potřebovat, aby pro mě přijel. Nevím, jak lépe to mám organizovat," uvedla na námitku Práva, že redakce má zdokumentováno, že syn jezdí octavií do práce. Ve služebním autě, označeném poslaneckou kartou, vozí i dětskou autosedačku.

O tom místopředsedkyně Sněmovny říká, že syn má malé dítě, a tak se stává, "že pro ni přijedou a jedou společně k ní domů a vezou ji do Žďáru".

Poslanecká karta, která platí pouze ve spojení s poslaneckým průkazem, přitom všem zákonodárcům zaručuje, že takto označené auto nesmí být odtaženo nebo opatřeno tzv. botičkou. Na jeho rubové straně totiž stojí, že podle příslušných zákonů proti takovému vozidlu "nelze použít technických prostředků k zabránění odjezdu". Stejně tak je na něm uvedeno, že zneužití tohoto průkazu se trestá.

Krátce nato, co si syn místopředsedkyně Pavel Němec všiml zájmu fotoreportéra Práva o služební octavii, poslaneckou kartu z okna vozu sňal.

Zaorálek: Je to překvapivé

"My nemáme právo kontrolovat, kdo s autem jezdí," řekl Právu vedoucí kanceláře Sněmovny Petr Kynštetr s tím, že Němcová na začátku skutečně ohlásila, že neřídí. Podle něj mají sněmovní funkcionáři podle zákona auto k osobní dispozici, takže je na nich, jak s ním naloží.

Za překvapivé to naopak označil šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Je to pro mě překvapivé zjištění, nesetkal jsem se s tím, moc bych to nechtěl komentovat," řekl Právu autor etického kodexu poslance.

Právě na jeho adresu se snesla v uplynulých dnech kritika představitelů ODS, kteří oznámili, že jsou o kodexu ochotni diskutovat tehdy, když Zaorálek veřejně vysvětlí mj. své nadlimitní používání vrtulníku ke svým cestám z Prahy do Ostravy a zpět.

Také Zaorálek má k dispozici -stejně jako Němcová - služební BMW a octavii. Tvrdí, že si ji vesměs řídí sám, avšak podle sněmovních pravidel je možné, aby auto klidně odřídil třeba asistent poslance nebo i někdo jiný, když to zákonodárce v tu chvíli z různých důvodů potřebuje.

Půjčování je běžné

Půjčování služebních vozů rodinným příslušníkům v minulosti Právu přiznali i někteří funkcionáři Senátu. Vždy to ale podle nich bylo jen ve výjimečných situacích a politici obvykle v autě seděli na místě spolujezdce.

K tomu se přiznal např. v době svého šéfování Senátu jeho předseda, dnes místopředseda Petr Pithart. Také někdejší místopředseda komory Jan Ruml (US-DEU) přiznal, že jeho žena usedla za volat služební octavie třeba v případech, kdy on nemohl řídit a potřebovali přitom na chalupě zajet do obchodu.

Znám je rovněž případ poslance Miroslava Beneše, jehož syn za volantem havaroval se služební octavií. Beneš tehdy předal řízení synovi při návratu z oslavy narozenin.

"Své služební auto si řídím sám, nikomu ho nepůjčuji," řekl Právu místopředseda Sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL). Dodal, že za uplynulých několik let to bylo jen výjimečně, kdy se necítil dobře, a proto se nechal tímto autem odvézt.

Anketa

Mohou rodinní příslušníci politiků využívat jejich služebních vozů pro soukromé účely?
ano
4,3 %
ne
95,7 %
Celkem hlasovalo 14439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám