Hlavní obsah

Prezident Klaus přijal Zgarbovu demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí přijal demisi ministra zemědělství Petra Zgarby. Ostoupí ve středu a ve funkci nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Ministr se rozhodl odejít především kvůli aféře Pozemkového fondu, který umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky.

Článek

Klaus podle prezidentova mluvčího Petra Hájka obdržel dopis předsedy vlády Jiřího Paroubka, v němž mu demisi Zgarby postoupil.

Zgarba rezignaci oznámil ve čtvrtek na společné mimořádně tiskové konferenci s premiérem. Paroubek současně potvrdil, že post nabídl Mládkovi a ten jej přijal.

V sobotu exministr  rezignoval také na místo lídra ČSSD na Vysočině pro sněmovní volby. [celá zpráva

Zgarbu stála místo několik dní trvající kauza kolem Pozemkového fondu, v jehož čela jako ministr zemědělství stojí. Vyšlo najevo, že fond v létě přidělil spekulantům lukrativní pozemky kolem Prahy za minimální ceny. Exministr uvedl, že rezignaci nabídl po "četných mediálních kauzách, u nichž není jasné kdo je rozehrál a kdo je režíruje".

Paroubek ocenil Zgarbovu morální sílu

"Zatím mě nikdo nepřesvědčil, že Petr Zgarba je do aféry kolem fondu zapleten," řekl ve čtvrtek Paroubek.  Ocenil, že exministr našel k rezignaci morální sílu.

Pro Mládka se Paroubek rozhodnul navzdory tomu, že není zemědělským odborníkem. Sází však na to, že poslanec není napojen na žádnou lobby v této oblasti a dokáže udělat v resortu pořádek.  "Je to praktický a schopný manažer a ekonom," řekl o Mládkovi.

Podle Mládka je třeba rekonstruovat orgány Pozemkového fondu i Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu. Dále se chce zaměřit na hladký tok evropských peněz do českého zemědělství.

Reklama

Související články

Ministr zemědělství Zgarba rezignoval

Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) rezignoval. Z funkce odejde k 16. listopadu. Ve funkci ho nahradí poslanec ČSSD Jan Mládek. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD)...

Zgarba rezignoval na místo lídra ČSSD

Exministr zemědělství Petr Zgarba v sobotu rezignoval na místo lídra ČSSD na Vysočině pro sněmovní volby. Oznámil to kolegům z krajského výkonného výboru, jenž...

Výběr článků

Načítám