Hlavní obsah

STEM: Většina lidí souhlasí s nucenou správou na VZP

– PRAHA
Právo, Jitka Götzová

Víc než polovina občanů souhlasí s nucenou správou nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, kterou nad ni minulý týden uvalil ministr zdravotnictví David Rath. Ukázal to exkluzívní průzkum STEM pro Právo.

Článek

Analytici zjistili, že s výjimkou ODS příznivci všech parlamentních stran se zásahem ve VZP souhlasí. Ukázalo se rovněž, že 56 procent lidí věří Rathovi, který říká, že za miliardové dluhy VZP si může pojišťovna sama. Naopak ředitelce VZP Jiřině Musílkové, že špatnou situaci pojišťovny zavinilo ministerstvo, nevěří 60 procent dotázaných.

Souhlasíte s rozhodnutím ministra uvalit na VZP nucenou správu?
Ano54 %
Ne46 %
Zdroj: STEM, PRÁVO

Za rozhodnutí nového ministra o uvalení nucené správy se postavilo 74 procent voličů soc. dem, 68 procent KSČM a 51 procent lidoveckých sympatizantů. Naopak 66 procent příznivců občanských demokratů je proti.

To, že se Rathovi podaří zlepšit situaci ve zdravotnictví, si myslí dvě pětiny občanů (41 %). Analytici STEM uvedli, že to je sice menšina, avšak ve srovnání s nedůvěrou vůči Rathovým předchůdcům ve vládní funkci jde o relativní úspěch nového ministra.

Myslíte si, že se D. Rathovi podaří situaci ve zdravotnictví zlepšit?
Ano41 %
Ne59 %
Zdroj: STEM, PRÁVO

V názoru na to, zda nucená správa pomůže vyřešit špatnou situaci VZP, se občané dělí zhruba na třetiny: 33 procent souhlasí, další část (37 %) nesouhlasí a zbytek (30 %) neumí posoudit. I v tomto případě pouze sympatizanti ODS míní, že nucená správa špatnou situaci pojišťovny nevyřeší (20:61).

Naopak voliči ČSSD předpokládají, že ano, a to poměrem 51:19. Stejného názoru jsou i komunisté (42:22) i lidovci (41:24).

Pro Musílkovou jen voliči ODS

Tvrzení Musílkové, že za dluhy VZP může především ministerstvo zdravotnictví, věří menšina občanů (40 %). Musílková má velké zastání jen u ODS. Názor ředitelky zastává 62 procent příznivců občanských demokratů. Naopak 79 procent soc. demokratů si myslí opak, stejně jako 67 procent komunistů se shodným počtem lidovců.

Většina občanů (56 %) věří, že za dluhy si může VZP sama. Pokud jde o politické sympatie dotazovaných, opět je ODS se svými 66 procenty záporných hlasů opačného názoru než příznivci ostatních stran. Že je na vině VZP, si myslí 74 procent soc. demokratů, 65 procent komunistů a stejně tak i lidovců.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím ministra uvalit na VZP nucenou správu?
Ano
62,8 %
Ne
37,2 %
Celkem hlasovalo 9831 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám