Hlavní obsah

Rath podezírá VZP, že financovala Modrou šanci ODS

– PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath v pátek pokračoval v nařčeních opozičních politiků ODS z těsných kontaktů s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Podle Ratha byla zdravotnická část koncepce ODS s názvem Modrá šance od stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka spolufinancována VZP.

Článek

"VZP Modrou šanci nijak nefinancovala," řekl Novinkám senátor Julínek. "Samozřejmě to nenechávám být a zvažuji podání žaloby na ochranu osobnosti," uvedl. Podle něj mu Rathovo chování připomíná "staré časy".

Julínek je připraven ukončit své pojištění u VZP, pokud by ředitelka Musílková odstoupila z funkce. "Mám čas do prosince," podotkl Julínek s tím, že z VZP lze přestoupit ke jiné zdravotní pojišťovně jednou za čtvrt roku.

Rath: mohlo jít o statisíce korun

Rath ve čtvrtek zavedl nucenou správu nad VZP. Naznačil také možné vazby nejsilnější opoziční strany ODS na VZP.

Podle Ratha VZP uzavřela smlouvu s Pavlem Hroboněm, který se měl podle ministra podílet na Julínkově programu Modrá šance. Chce prověřit, na jakou sumu kontrakt byl a co za něj pojišťovna získala. Podle jeho informací může jít o statisíce. "Částky jsou mnohonásobně vyšší než standardní plat," sdělil Rath.

Smlouvu mezi Hroboněm a VZP označil ministr za jednoznačně nevýhodnou pro VZP. "Jen tato jedna věc mě plně opravňuje k domněnce, že klidně i taková kniha senátora Julínka vydána na podkladě této smlouvy," uvedl Rath. Vyzval senátora, aby "dal účty na stůl".

Hroboň: Nejsem spoluautorem Modrá šance

Hroboň řekl, že není spoluautorem Modré šance jako politického dokumentu. S Julínkem a Tomášem Macháčkem sice založil před půldruhým rokem občanské sdružení "Reforma zdravotnictví-fórum.cz" , ale to podle svých slov pouze jako odbornou diskusní platformu. Julínek se jmenovanými spoluautory v říjnu představili dokument s názvem Reforma zdravotnictví pro ČR v Evropě 21. století.

"Hroboň se na Modré šanci nepodílel," řekl Julínek. Uvedl, že jako přední expert na zdravotní pojištění je Hroboň konzultantem VZP stejně jako ministerstva i jeho odborného týmu.

Reklama

Související články

Paroubek požaduje hlavu ředitelky VZP

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se vyslovil pro odchod ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové. Ministr zdravotnictví David Rath...

Opozice se podivuje nad nucenou správou VZP

Občanští demokraté nesouhlasí s postupem ministra zdravotnictví Davida Ratha, jenž v čtvrtek dopoledne zavedl nucenou správu nad Všeobecnou zdravotní...

Výběr článků

Načítám