Hlavní obsah

PRÁVO: Tipy na zimu nabídnou inspiraci pro rodiny i sportovce

Zima je tu co nevidět a každý, kdo si rád užívá strmých svahů, rychlé jízdy a horských radovánek, už vyhlíží první sníh. Mimořádná příloha deníku Právo TIPY NA ZIMU přináší přehled nejzajímavějších zahraničních středisek ve Francii, Švýcarsku, Rakousku a Itálii, která navštěvují Češi.

Článek

Dozvíte se, jak vypadá zimní dobrodružný zájezd na východ, co čeká letos domácí snowboarďáky, či v čem spočívá skialpinistická výprava do hor. O zimě si povídáme s českým snowbordistou a mistrem ČR v jízdě na U-rampě Brůžkem a českým hercem Sašou Rašilovem. Shrneme pro vás novinky z letošních českých hor a odborníci vám zhodnotí české snowparky.

Se snowboardem na freeride do ciziny

"Žádní kámoši, když napadne čerstvý sníh," tím se řídí snowboardista Honza Cvachovec. Je to totiž jediná možnost, jak si uchránit vlastní vyhlídnuté freeridové trasy. Ty se neprozrazují, aby se z nich ihned nestal Václavák.

"Když přijde někdo, koho moc neznáš nebo nemusíš, tak mu prostě neřekneš, kam jdeš jezdit. Když jedou v lese čtyři lidi, tak ho rozjezdíte za dopoledne. Když jich tam pojede dvacet, tak si dáte dvě jízdy," dodává Honza. Vypravit se s někým na společný freeride, to už je o partě a určitém přátelství.

Ve Francii na kilometry sjezdovek jeden skipas

V Tignes najdete zase nejlepší terény. Fajnšmekři tvrdí, že tady se z celých francouzských Alp - možná i v celé Evropě - lyžuje nejlépe. Městečko má několik částí, jednotlivá střediska spojuje jediná silnice, na které se překonává výškový rozdíl až 1500 metrů. Sjezdovky začínají v Tignes Val Claret a Tignes le Lac (2100 m n.m.), dominanta areálu vrchol Grande Motte se tyčí ve výšce  3456 metrů nad mořem. Pokud se počasí nevydaří a je mráz, hustě sněží a pro mlhu není vidět na lyžaře před vámi, stačí k rozježdění východní svahy ve Val Claretu.

Mejdany na sněhu: Nejlepší bary a kluby českých středisek

Pokud chcete porozumět například větě: "Co děláš ? " Jedu na snoubič napad pudr voe.", tak se letos v zimě nezapomeňte vypravit na nějaký mejdan na našich horách. Výběr klubů, barů a restaurací sice není tak rozsáhlý, ale ty, které máme k dispozici, stojí rozhodně za to. Nabízíme vám krátký náhled barů a snowboardových klubů v největších českých střediscích.

Lyžování na východě: sportovní a kulturní zážitek

"Ahoj, tak kam jedeš letos na lyže? My se chystáme na Elbrus. Vloni jsme byli v Bulharsku, ale je tam dost draho a dlouhé fronty na lanovky." "Fakt? To my jedeme zase na Ukrajinu, je to levné a takové panenské svahy mimo sjezdovku nikde jinde nenajdeš." Zní vám to jako návrat do minulých dob? Kdepak! Takhle se baví skialpinista se snowboardistou o nadcházející lyžařské sezoně.

Více čtěte v mimořádné příloze deníku Právo Tipy na zimu, která vychází v pátek 11. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám