Hlavní obsah

Paroubek požaduje hlavu ředitelky VZP

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se vyslovil pro odchod ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové. Ministr zdravotnictví David Rath ve čtvrtek dopoledne zavedl nad VZP nucenou správu.

Článek

"Rath má moji osobní i politickou podporu," řekl novinářům Paroubek. Premiér doporučil prošetřit smlouvy VZP, které největší zdravotní pojišťovna uzavřela pod vedením Musílkové. Paroubek věděl, že ministr Rath chystá nucenou správu nad pojišťovnou a jeho krok schvaloval.

VZP: naše firma je apolitická

Podle mluvčího VZP Jiřího Suttnera "nespatřuje ředitelka Musílková důvody k odstoupení". Naopak se bude snažit spolupracovat s kontrolory, aby zabránila případným nesrovnalostem. Podle Suttnera se stát nemůže zřeknout zodpovědnosti za chod VZP, neboť jeho zástupci zasedají ve správní radě pojišťovny.

Mluvčí VZP Suttner také odmítl nařčení z těsných kontaktů s ODS. "Neexistují vazby mezi VZP a ODS, jsme apolitická instituce," řekl Novinkám.

Hrad: Rathovo rozhodnutí je neopodstatněné

S nucenou správou VZP nesouhlasí ani prezident Václav Klaus. "Prezident republiky pokládá vyhlášení nucené správy nad VZP za neopodstatněný a destabilizující krok. Je zřejmé, že VZP se do stávajícího deficitu plateb dostala vinou ne svého špatného hospodaření, ale vlivem všeobecně známých a mnohokrát kritizovaných systémových nedostatků, k nimž přispělo i fungování samotného ministerstva zdravotnictví," sdělil Novinkám mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Rath chce bojovat proti plýtvání

"Vyhlašujeme nekompromisní válku proti nehospodárnosti a plýtvání," pateticky prohlásil ministr. Podle Ratha rozhodnutím o nucené správě český stát přebírá odpovědnost za VZP.

Rath dlouhodobě kritizoval hospodaření VZP. Podle něho by měla nucená správa nad největší zdravotní pojišťovnou přispět ke zlepšení jejího zadlužení. Prohlubující se zadlužení VZP by mohlo zásadně ohrozit zdravotní péči v zemi, řekl Rath. Dluh pojišťovny již narůstá k 14 miliardám korun.

Ministr dále poukázal na rozdíl mezi podmínkami pacientů a špiček VZP. "V nemocnicích se tísní pacienti, zatímco VZP si staví mramorové paláce," řekl Rath. 

Nový správce  a náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka by měl vyřadit z jakékoliv rozhodovací činnosti ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou a převzít její pravomoci. Nucená správa VZP je vyhlášena na rok. Rath naznačil, že by Musílková měla vyvodit osobní odpovědnost a abdikovat. Po jejím případném odstoupení by měl být nový šéf VZP znám podle Ratha do šesti týdnů.

Musílková je ve funkci od července 1999 a přes občasnou ostrou kritiku se ji nepodařilo žádné vládě sesadit, neboť ji může vyměnit pouze Sněmovna, kde se k tomu nikdy nenašla dostatečná podpora.

Více o důvodech Rathova postupu vůči VZP lze nalézt zde.

Rath: VZP je ve spojení s ODS

Nucená správa nad VZP zřejmě vyvolá ostrý politický střet, neboť proti tomu vystupuje ODS. Rath na tiskové konferenci zdůraznil, že ministerstvo zdravotnictví prověřuje kontakty mezi vedením VZP a předními odborníky na zdravotnictví z opoziční ODS. Ministr jmenoval stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, pražského primátora Pavla Béma a europoslance Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého.

ODS: Rath naplňuje své bezbřehé ambice

Představitelé ODS se ostře ohradili proti výrokům, které zazněly z úst premiéra a ministra zdravotnictví. Špičky ODS také protestovaly proti zavedení nucené správy nad VZP. Občanští demokraté srovnali nucenou správu nad VZP s podobnými opatřeními Zemanova kabinetu vůči IPB.

"Jsou to kroky připomínající dávnou minulost, zřejmě jde o vyřizování osobních účtů pana Ratha a našemu zdravotnictví a jeho financování to rozhodně nepomůže," řekl o krocích proti VZP předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

Podle ODS není příčina současného stavu ve VZP, ale v politice vlády ČSSD. Rath svými kroky proti VZP podle občanských demokratů "koncentruje moc do svých rukou, naplňuje své bezbřehé ambicí a vyřizuje si účty s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou,

ODS také kritizovala novopečeného správce VZP Antonína Pečenku, kterého označila za nedůvěryhodnou osobu.

Anketa

Souhlasíte se zavedením nucené správy nad VZP?
ano
72,4 %
ne
27,6 %
Celkem hlasovalo 8467 čtenářů.

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA

Postavení VZP:

VZP je nejstarší zdravotní pojišťovnou v Česku. Zřízena byla zákonem č. 551/1991 Sb. a začala fungovat 1. ledna 1992. Od počátku je také největší pojišťovnou - v současné době je u ní pojištěno téměř sedm miliónů klientů. Proplácí za ně přes 80 procent všech plateb za zdravotní péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Poskytované služby:

VZP zajišťuje výběr pojistného a úhradu zdravotní péče svých klientů a další činnosti, které jí umožňuje zákon. Vede registr pojištěnců veřejného zdravotního pojištění, je správcem zvláštního účtu veřejného zdravotního pojištění. Vedle toho poskytuje i cestovní zdravotní připojištění a další druhy zdravotního pojištění. Podílí se na úhradách náročné specializované péče v zahraničí.

Organizační struktura VZP:

Statutárním orgánem VZP je ředitel, kterého na návrh správní rady pojišťovny volí a odvolává Sněmovna. Od července 1999 je ředitelkou VZP Jiřina Musílková. Orgány VZP jsou správní rada a dozorčí rada.

Ekonomické údaje:

Rozpočet VZP je koncipován jako vyrovnaný. Ročně vybere okolo 100 miliard korun na pojistném, ale utrácí víc, než vybere. Stát za poslední roky VZP několikrát oddlužil, přesto v roce 2004 pojišťovna končila se schodkem 9,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

VZP bude lékařům platit rychleji

Všeobecná zdravotní pojišťovna hodlá rychleji platit lékařů za jejich služby. VZP ve spolupráci s ČSOB vyjednala možnost odkupu pohledávek u pojišťovny...

Výběr článků

Načítám