Hlavní obsah

Pražští sociální demokraté stále dumají nad volebním lídrem

Novinky, ora
PRAHA

V řadách nejsilnější vládní strany ČSSD není jasno, kdo bude lídrem pražské volební kandidátky. Pokud by se rozhodl kandidovat proti předsedovi ODS za soc. dem. nestraník a bývalý euromisař Pavel Telička, byl by pro pražské vedení strany vítanou posilou.

Článek

"Není důležité, zda je to straník nebo ne, ale rozhodně by to měla být osobnost," řekl Novinkám místopředseda Krajského výkonného výboru pražské ČSSD Karel Klíma. "Podle ohlasů lidí by Telička byl tím pravým, jsem však skeptický, zda pozici volebního lídra přijme," řekl Klíma. Podle něj je lidsky pochopitelné, pokud upřednostní bývalý eurokomisař působení v Bruselu, kde bydlí i s rodinou.

Telička dostal návrh na volební vedení pražské soc. dem. od premiéra Jiřího Paroubka, když se místopředseda vlády Martin Jahn rozhodl pro odchod z politiky. [celá zpráva]

Telička zatím Paroubkovu nabídku nepřijal, s konečnou platností se vyjádří do pátku.

Dalšími v řadě jsou poslanci Křeček a Svoboda

"Pražské organizace zatím měly 10 nominačních zasedání, je to třetina z celkového množství," prohlásil Klíma. Podle něj si naděje na volitelné místo na kandidátce udrželi poslanec Stanislav Křeček a Miroslav Svoboda. Lze tedy usuzovat, že pokud by lídr měl stranickou legitimaci, oba jmenovaní by měli šanci vyzvat k souboji pražského lídra ODS a předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka.

Topolánek v minulosti vyzval Paroubka k souboji v Praze, premiér však bude kandidovat v Ústeckém kraji. Podle Topolánka je Telička spíše technokrat stejně jako Jahn.

Zatímco Křeček se Svobodou již získali více nominací, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan zvítězil pouze na Praze 13, kde ho podpořil i expremiér Miloš Zeman.

Poslanec Křeček se nechtěl ke svým šancím dlouze vyjadřovat. "Nejde o to, zda bude v čele kandidátky straník nebo ne, ale zda osloví veřejnost," řekl Křeček.

Konference soc. dem., která definitivně určí, kdo bude pražským lídrem soc. dem., je naplánovaná na 3. prosince letošního roku.

Reklama

Související články

Paroubek potvrdil, že jedná s Teličkou

Jako možného nového volebního lídra pražské ČSSD poté, co nestranický vicepremiér Martin Jahn oficiálně odřekl svou kandidaturu, sonduje vedení sociální...

Paroubek: Telička se rozhodne do týdne

Do konce týdne se rozhodne, jakým způsobem bude bývalý eurokomisař Pavel Telička spolupracovat s premiérem Jiřím Paroubkem, potažmo s ČSSD. Telička...

Výběr článků

Načítám