Hlavní obsah

Překupníci kšeftují s léky proti ptačí chřipce

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vychytralí ziskuchtivci se snaží profitovat z všeobecných obav z šíření ptačí chřipky. Dovážejí tedy tablety Tamiflu, které chrání proti chřipkovému onemocnění obecně, z Německa a ze Švýcarska. Léky poté v ČR nabízejí za dvojnásobné ceny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lék proti chřipce Tamiflu

Článek

"Určití lidé neoprávněně využívají určitou paniku," prohlásil na adresu překupníků v pondělí pro televizi Nova hlavní hygienik Michael Vít. "Tamiflu se může užívat jen na lékařský předpis, jinak hrozí, že se proti lékům vytvoří rezistence," řekl v úterý Novinkám.

Překupníci neváhají nabízet na internetu na dobírku balení  s osmi tabletami Tamiflu za 1600 korun, za 30 pilulek požadují až 5000 korun. Vydělávají tak na těch, kteří jsou ochotni platit za léky přemrštěnou částku, neboť pokud by léky byly dostupné v lékárnách, vyšly by na poloviční sumu.

Lidé Tamiflu v říjnu v lékárnách vykoupili, když se dozvěděli o šíření ptačí chřipky z Asie do Evropy. Podle Víta má ČR k dispozici zhruba 600 tisíc balení léků, ale použije je jenom, pokud dojde k chřipkové pandemii. "Chceme zajistit přibližně jednou tolik balení Tamiflu v příštím roce," dodal Vít.

ČR: léky budou pro 15 procent lidí

Česko tak chce zajistit léky proti ptačí chřipce nejméně pro 15 procent obyvatel. Tamiflu pro všechny občany plánují jenom některé země, například Kanada, Velká Británie či Francie.

Obavy z ptačí chřipky způsobují zvýšenou poptávku po Tamiflu, na ní reagují lékárnické firmy. Švýcarská farmaceutická firma Roche  chce podle agentury DPA oproti roku 2004 zdesetinásobit v příštím roce produkci léku proti ptačí chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám