Hlavní obsah

VZP bude lékařům platit rychleji

Novinky, ČTK, Václav Pergl
PRAHA

Všeobecná zdravotní pojišťovna hodlá rychleji platit lékařů za jejich služby. VZP ve spolupráci s ČSOB vyjednala možnost odkupu pohledávek u pojišťovny až do výše 80 procent.

Článek

"V lednu jsme platili zhruba 45 dní po lhůtě splatnosti, pak 38 a nyní je to 29 dní. A do konce roku to může být ještě lepší," řekla generální ředitelka VZP Jiřina Musílková. Nechtěla říci konkrétní číslo, ale pak přiznala, že ke konci roku by pojišťovna mohla platit lékařům už jen 20 dní po lhůtě. Pomohla k tomu i injekce ze strany státu, kdy pojišťovna za zkrachovalé státní podniky nebo podniky, které jsou v konkursu, již dostala od konsolidační agentury 2,8 miliardy korun.

"Peníze u nás nezůstaly ani den. Ihned jsme je zasílali těm lékařům, kterým jsme platili s nejdelším zpožděním," uvedla Musílková.

Právě kvůli zpožďování plateb stávkovali začátkem října lékaři a demonstrovali před budovou ministerstva zdravotnictví. Stávka vedla k pádu ministryně Milady Emmerové a k nástupu nového vedení ministerstva.

Musílková: Jednání s Rathem je korektní

"Jednání s panem dnešním ministrem je na velmi korektní úrovni. Pokud se podaří uplatnit úsporné návrhy, o nichž nyní s ministrem jednáme, mělo by se v příštím roce zadlužování VZP zastavit a zhruba do tří let bychom mohli být bez dluhů," uvedla Musílková. 

Lékařům chce pomoci i Československá obchodní banka. Nabízí jim získat peníze za velice výhodných podmínek, a to až do 1 miliónu korun.

Reklama

Související články

VZP začne platit lékařům

Peníze, které Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dluží soukromým lékařům, by měly do týdne začít chodit na účty lékařů. Ke konci října by se zpoždění...

VZP zatím nucená správa nehrozí

Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) zatím nehrozí nucená správa. Řekl to v pondělí první náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath po svém jednání...

Výběr článků

Načítám