Hlavní obsah

František Bublan by měl podle Langra odstoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer je přesvědčen o tom, že by ministr vnitra František Bublan měl odstoupit ze své funkce. V roli ministra se mu podle Langra nepodařilo prosadit klíčové plány, jako jsou stabilizace policie, organizační změny a přijetí služebního zákona.

Článek

Langer to v neděli uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Bublan prohlásil, že odložení účinnosti služebního zákona je sice neúspěchem, ale prý udělal maximum.

"Stabilizace zůstala iluzí, krize se prohlubuje, organizační změny se nekonají a služební zákon přijal nebyl," shrnul své výhrady Langer. Dodal, že policie je podle něj v krizi, a ta se prohlubuje. "Lidé nevědí co bude zítra, co bude za rok, mají špatné pracovní podmínky, nedůvěřují svým nadřízeným, a to všechno se promítá do snížení akceschopnosti policie," uvedl Langer.

Neakceschopnost policie podle něj pramení i z odkladu účinnosti služebního zákona. Právě kvůli tomu se někteří policisté údajně chystají 17. listopadu protestovat na pražské Letné. Policejní prezidium ale soudí, že jde o myšlenky jednoho nebo jen několika policistů. "Je to v podstatě i moje pozice, moje stanovisko. Já také nejsem spokojen s tím, že ta účinnost byla odložena, tak v tom případě bych se k nim asi přidal," řekl Bublan již v sobotu ČT.

Poslanci koncem října sice schválili novelu služebního zákona, která nové platové podmínky stanovuje, její účinnost ale posunuli až na začátek roku 2007. Lze očekávat, že do té doby budou předlohu znovu upravovat. Bublan v neděli uvedl, že se pokusí přesvědčit senátory, aby navrhli posunout účinnosti služebního zákona alespoň na 1. dubna příštího roku.

Bublan: v podsvětí je poptávka po směnce k diskreditaci ČSSD

Bublan na ČT dnes zároveň uvedl, že dle jeho informací existuje v kriminálním podsvětí poptávka po tom, aby někdo vyrobil směnku, která by prokázala, že stíhaný podnikatel Radovan Krejčíř půjčil ČSSD 60 miliónů korun. Sociální demokraté existenci půjčky již před časem popřeli a Krejčíře označili za lháře.

"Neříkám, že je to stoprocentní pravda, ale takové polooperativní informace policie má, takže s nimi pracuje," řekl Bublan.

Krejčíř koncem října prohlásil, že do několika týdnů předloží důkazy o tom, že v roce 2002 půjčil ČSSD 60 miliónů korun. "Podám je ve velmi krátké době. V řádu týdnů," uvedl tehdy Krejčíř. Bublan dnes dodal, že žádná směnka se zatím neobjevila.

Vedení ČSSD Krejčíře veřejně označilo za lháře a zbabělce. Cítí-li se tímto hodnocením dotčen, pak ho sociální demokracie vyzývá, aby u českého soudu žalobou na ochranu osobnosti obhájil svá tvrzení, uvedl nedávno místopředseda ČSSD Martin Starec. Nařčení Krejčíře prověřuje policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám