Hlavní obsah

Factum: ČSSD dotáhla ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ODS si jen těsně udržuje vedoucí pozici s 28 procenty, následována ČSSD, jejíž voličská přízeň od září významně vzrostla na 27 procent. KSČM je s odstupem na třetím místě (20,6 procent), KDU-ČSL zůstává s 11,7 procenty čtvrtá a je poslední stranou, která by se do Sněmovny ještě dostala. Uvádí to ve čtvrtek zveřejněná volební prognóza společnosti Factum Invenio.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dotázaní, kterých bylo 966, odpovídali na otázku: "Pokud byste šel volit, kterou stranu byste volil?" Výzkum se tedy lehce odlišoval od průzkumu aktuálních stranických preferencí, měl přiblížit rozložení voličské přízně v den voleb.

V průzkumu stranických preferencí dokonce ČSSD (16,3 procent) poprvé od počátku loňského roku předstihla ODS (16 procent).

Z prognózy vyplývá, že ve Sněmovně by získala pohodlnou většinu buď levicová koalice ČSSD s KSČM, nebo velká koalice ODS a ČSSD. Nejvíce křesel ve Sněmovně by získala ODS (64), těsně následovaná ČSSD s 62 mandáty. Komunistům by patřilo 47 poslaneckých lavic a lidovcům 27.

Politologové: ODS si za to může sama

Nejsilnější opoziční strana si podle politologů za pokles obliby může sama svou negativistickou politikou či mediální nešikovností. "ODS selhala. Mysleli si ještě před půl rokem, že jim stačí čekat, až jim sociální demokrati spadnou jako shnilá hruška do klína, a oni ji budou moci rozšlápnout. Ale ukázalo se, že negativistická politika nemá žádné vyhlídky," řekl politolog Bohumil Doležal.

Paroubek je podle něj agresivnější a důraznější než jeho předchůdci Vladimír Špidla a Stanislav Gross. "Je taky podstatně míň slušný než Špidla, a to prostě lidem u nás dělá zjevně nějak dobře," dodal.

Politolog Miroslav Mareš soudí, že ČSSD se vrátili tradiční voliči, kteří se od nejsilnější vládní strany odvrátili kvůli Grossovým skandálům. "Paroubek dokázal trochu po zemanovském vzoru mobilizovat tradiční voliče ČSSD, proto dochází k vyrovnávání preferencí," řekl Mareš.

ODS podle něj v současné době nepůsobí v médiích příliš přesvědčivě a nedaří se jí oslovovat voliče mimo své věrné stoupence.

ČSSD roste, neohrozil ji ani Czechtek

"ČSSD zaznamenala v říjnu výrazný nárůst voličské přízně, který byl podpořen odstoupením předsedy strany Stanislava Grosse a upevněním pozice premiéra Jiřího Paroubka. Nárůst popularity ČSSD tedy nezastavily ani spory kolem policejního zásahu na Czechtek 2005, ani následná aféra s privatizací Unipetrolu," píše se v materiálu Factum Invenio.

Z dalších stran si mohou podle průzkumu dělat naděje na proniknutí do Sněmovny Zelení, které by podle prognózy volilo 4,3 procenta hlasujících.

Vývoj volební prognózy (v %)
.volby 02únor 05září 05říjen 05
ODS24,533,53328
ČSSD30,218,722,127
KSČM18,524,922,520,6
KDU-ČSL14,3 (s US-DEU)109,511,7
Zdroj:Factum Invenio

Anketa

Kdyby byly volby do Sněmovny nyní, koho byste volili?
ODS
45,5 %
ČSSD
32,7 %
KSČM
8,2 %
KDU-ČSL
3,6 %
Zelené
5,6 %
Sdružení nezávislých
0,3 %
Nezávislé
0,3 %
Evropské demokraty
2,5 %
US-DEU
0,4 %
jinou stranu
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23429 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám