Hlavní obsah

Záchranáři se vrátili z Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z Pákistánu se ve středu večer do Česka vrátil záchranný tým, který v zemi dva týdny pomáhal obětem nedávného zemětřesení. Civilní i vojenští lékaři v hornaté oblasti na severu islámské republiky ošetřili na 800 zraněných a nemocných lidí. Lékaře doprovázel tucet hasičů, kteří se starali o zázemí mise. Misi dnes v Asii vystřídal český vojenský kontingent.

Článek

Záchranáři, kteří zažili i několik menších zemětřesení, jsou přesvědčeni o tom, že svůj úkol splnili. Ošetřovali zejména zraněné lidi vytažené ze sutin se zlomeninami, tržnými a zanícenými ranami.

"Místní obyvatelé nás přijímali s povděkem, samozřejmě, protože jsme jim přišli pomoci. Několikrát jsme se setkali se zcela zřetelnými projevy díků a uznání," řekl záchranář Albín Novák. Záchranáři jsou přesvědčeni o tom, že v Pákistánu zanechali dobré jméno.

"Je unikátní, že všechny tři složky, hasiči, zdravotníci a vojenští zdravotníci perfektně spolupracovali v zahraničí," řekl velitel pražských hasičů Dalibor Gosman.

O vyslání záchranného týmu rozhodl krátce po přírodní katastrofě na počátku října meziresortní krizový štáb, který na okamžitou pomoc vyčlenil 25 miliónů korun. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar řekl, že česká pomoc přišla rychle. "Byl to jeden z prvních lékařských týmů, který na místě byl," uvedl.

ČR na pomoc vyčlenila přes 100 miliónů korun

Podle původního plánu se lékaři měli po několika dnech vrátit domů. Kritická situace po zemětřesení je ale donutila v oblasti zůstat přes dva týdny. Kvůli docházejícím zásobám a nevyhovujícímu zdravotnickému vybavení, určenému hlavně k okamžité pomoci po katastrofě, se však tým rozhodl pobyt v Pákistánu dál neprodlužovat. Svou práci proto začali předávat místním lékařům a jordánské polní nemocnici.

Češi na místě ponechali téměř kompletní vybavení a zdravotnický materiál, aby ho mohli domorodci i záchranáři používat. Tvoří jej například speciální vyhřívané stany, lehátka, spací pytle, agregáty a chirurgické nástroje.

Praha má ode dneška v Pákistánu v rámci Severoatlantické aliance třicetičlenný armádní lékařský kontingent. V oblasti Bágh na sever od Islámábádu má zůstat zhruba dva měsíce, pracovat bude v nizozemské polní nemocnici.

Česká vláda na pomoc Pákistánu dosud vyčlenila 110 miliónů korun. Část peněz je určena na léčení nemocných a zraněných v České republice, část financí poputuje z Prahy do Asie prostřednictvím OSN. Pojar doufá, že se ČR bude podílet i na obnově území, což přijde za několik měsíců.

Pákistán požádal o pomoc i nevládní organizace. Liberečtí záchranáři se chystají do země vyslat dětskou mobilní ambulanci, Člověk v tísni tam již má čtyřčlennou skupinu lékařů a sester.

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Reklama

Výběr článků

Načítám