Hlavní obsah

Komise k Unipetrolu má zprávy od BIS

PRAHA

Vyšetřovací komise ke kauze Unipetrol zaslaly materiály Česká konsolidační agentura (ČKA) a Bezpečnostní informační služba (BIS). Do čtvrtečního zasedání ještě možná komisi zašle podklady také Fond národního majetku a zřejmě i šéf Agrofertu Andrej Babiš. Na základě těchto podkladů pak začne komise vytvářet seznam svědků, které hodlá vyslechnout. Informoval o tom předseda komise Pavel Hojda (KSČM).

Článek

"Ve čtvrtek na komisi vyhodnotíme, co vše máme k dispozici a jak to budeme studovat," řekl Hojda. Poznamenal, že materiály z BIS jsou výhradně tajné, a nebude je tudíž možné projednávat za účasti veřejnosti.

"Dokonce je možná nebudeme moci projednávat ani s vyšetřovateli, pokud nebudou prověřeni," upozornil. Podle Hojdy ale není jisté, zda komise vůbec bude podklady z BIS zkoumat, když jejich obsah nemůže zveřejnit ve zprávě.

Hojda: Komise osloví i veřejnost

Hojda také plánuje, že v rámci čtvrtečního jednání komise osloví prostřednictvím parlamentní televize 24cz a České tiskové kanceláře veřejnost s žádostí o poskytnutí informací k privatizaci chemického průmyslu. "Chceme to udělat takovou formou, aby ten, kdo má opravdu závažné informace, je poskytl," řekl.

Hojda dodal, že svědka by měla mít pravomoc komise vyslechnout, a to i s vědomím následků v případě nepravdivých údajů. Poslanci se na čtvrtečním jednání mají seznámit také s kroky, které zatím ve vyšetřování Hojda učinil.

Privatizaci Unipetrolu provázela podle některých spekulací korupce. Komise má objasnit roli vlády a privátních subjektů v restrukturalizaci a privatizaci chemického průmyslu. Z jejího zadání ale vyplývá, že se bude soustředit především na okolnosti vzniku a privatizace Unipetrolu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna odhlasovala komisi k Unipetrolu

Poslanecká sněmovna v úterý odhlasovala vznik komise, která by měla vyšetřit privatizaci chemické společnosti Unipetrol. samotný název firmy se ale v názvu...

Komunista Hojda je předsedou komise Unipetrolu

Předsedou sněmovní vyšetřovací komise k Unipetrolu se ve středu stal komunistický poslanec Pavel Hojda. Porazil kandidáta ODS Martina Římana. Hojda získal...

Výběr článků

Načítám