Hlavní obsah

Rath složí prezidentství v ČLK ve středu

PRAHA

První náměstek ministra zdravotnictví David Rath odejde z čela České lékařské komory ve středu. Abdikační dopis podepsal v úterý. Řekl to na Frekvenci 1. Od pátku Rath svolal stále zasedání představenstva komory, které ji bude do volebního sjezdu 14. ledna řídit. Rath tak po několikadenním napínání řekl pevný termín odchodu z čela ČLK.

Článek

Otázkou zůstává, k jaké variantě se teď se přikloní prezident Václav Klaus. Na stole má totiž od pondělního večera i žádost premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), aby ho pověřil řízením resortu zdravotnictví, které dosud vede vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

"A pokud by snad prezident jmenoval ministrem premiéra Paroubka, pak bych pravděpodobně zůstal náměstkem ministra zdravotnictví. Ale záleželo by samozřejmě na premiéru Paroubkovi," řekl v úterý na Frekvenci 1 Rath.

Rath už v pondělí prohlásil, že z čela ČLK odstoupí pravděpodobně tento týden. "Je to velmi pravděpodobné," řekl v pondělí novinářům. Zdůraznil ale, že si myslí, že svým rozhodnutím jde hodně za rámec toho, co mu ukládá zákon o střetu zájmů.

"Myslím si, že jdu i za rámec toho, co je zvykem v ČR. Víceméně je to vstřícné gesto v tom smyslu, že akceptuji většinový názor občanů, kteří tyto dvě funkce vnímají jako střet zájmů, i když já osobně si myslím, že to úplně stoprocentní střet zájmů není."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám