Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace nocují na komíně chemičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Horolezci hnutí Greenpeace, kteří vylezli v úterý ráno na 100 metrů vysoký komín chemičky Deza ve Valašském Meziříčí, ve svém protestu pokračují přes noc. Emailem o svém záměru informovali na dotaz Novinky.cz. Požadují, aby firma postupně ukončila výrobu nebezpečných ftalátů.

Článek

Na internetové stránce aktivisté informují o počtu nasbíraných podpisů pod svou výzvu. Krátce po 23. hodině jich shromáždili již 712. "Někteří z nás ulehli k zaslouženému spánku," napsali v příspěvku ve 21:55.

"Přes den nám svítilo sluníčko, tak jsme se ohřáli," napsali v emailu naší redakci. Jediné co je zatím na vrcholku trápí je studený silný vítr. "Vítr je chvílemi ale pořádný. Jak tu bude v noci na to jsme sami zvědaví," napsali horolezci ze stanového tábora na komíně, kde jsou od úterní šesté hodiny ranní.

Policisté nic nezmohli

"V okolí továrny je asi deset lidí, kteří k tomuto hnutí patří, dvěma se podařilo dostat do objektu. Vylezli na komín a vyvěsili tam transparent," řekla Novinkám Lenka Javorková ze vsetínské policie. Na komíně jsou podle aktuálních zpráv čtyři horolezci, tři muži a jedna žena, kteří si zde vytvořili komunikační centrálu. Jsou vybaveni notebooky a sbírají podpisy pod výzvu Greenpeace ke schválení a realizaci nové evropské chemické politiky, uvedl mluvčí akce Jan Piňos. Po čtvrté hodině odpoledne bylo pod výzvou 206 podpisů.

Na komín za nimi vylezl policista, který tam zjistil totožnost protestujících lidí a zároveň je vyzval, aby slezli dolů. "Oni ho však neuposlechli, a tím se dopustili přestupku, neboť neuposlechli výzvy veřejného činitele. Slezl proto zpět dolů," upřesnila Javorková. Policisté zůstávají na místě a situaci stále monitorují. Podle mluvčí však nemohou nijak zakročit, neboť se na akci nedějí žádné výtržnosti.

Aktivistům se podle Piňose na místě líbí a zatím o odchodu z areálu firmy neuvažují. "Situace je tady zatím vcelku dobrá," napsali z komína horolezci naší redakci krátce před 17. hodinou. Vedení podniku zároveň vyzvalo členy Greenpeace, aby okamžitě ukončili provoz webových kamer a dalších přístrojů. "Je to v rozporu s přísnými podnikovými normami," uvedl technický ředitel podniku Ivo Hanáček.

Škodlivé ftaláty

Greenpeace chce, aby se politici co nejdříve zasadili o přijetí koncepce REACH, která má v rámci EU zavést pro firmy povinnost centrálně registrovat a podávat zprávy o látkách, které vyrábějí a jejich vlivu na životní prostředí a zdraví. Ty rizikové pak budou muset projít zvláštní autorizací.

Ftaláty jsou chemikálie, které mohou být pro člověka škodlivé. EU nedávno zakázala jejich přítomnost v hračkách pro děti. Díky ftalátům jsou umělé hmoty měkčí a pružnější. Právě ony by speciální autorizační proceduře v rámci EU měly podléhat. ČR program zatím nepřijala. "Vyzýváme odpovědné ministry  a premiéra, aby se zasadili o ochranu zdraví občanů, kteří jim k tomu dali mandát," uvedl ředitel Greenpeace ČR Jiří Tutter.

Deza se v předchozích měřeních ocitla na sedmém místě žebříčku největších producentů rakovinotvorných látek na východní Moravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám