Hlavní obsah

Snížení daní projde ve Sněmovně hladce

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Významné snížení daní pro lidi s nízkými a středními příjmy by mělo být dnes ve Sněmovně ve třetím čtení schváleno bez jakýchkoli problémů. Návrh zákona, který iniciovala ČSSD, již podporují všechny politické strany. Pokud návrh schválí i Senát a podepíše prezident, mohou od ledna klesnout daně asi 90 procentům poplatníků, tedy zhruba čtyřem miliónům lidí.

Článek

Lidé s měsíčními příjmy do 22 000 korun zaplatí státu ročně méně o čtyři až pět tisíc korun, poplatníci s vyššími příjmy až do 32 000 korun ušetří na dani 2550 až 3640 korun a pak již úspora prudce klesá.

Živnostníkům a další osobám samostatně výdělečně činným se mají navíc ještě zvýšit paušály na výdaje, pokud v daňovém přiznání neuplatní výdaje ve skutečné výši. Paušály se mají zvýšit ze současných 20 až 50 procent na 30 až 80 procent z příjmů. To podstatně zjednoduší jejich daňovou administrativu.

Svou podporu návrhu, a to bez jakýkoli podmínek, slíbila o víkendu i ODS. "Malé snížení daní je lepší snížení daní než žádné," uvedl stínový ministr financí Vlastimil Tlustý. Ještě před týdnem ve druhém čtení ale Tlustý vyzýval poslance, aby snížili daně všem, a to buď na tři čtvrtiny jejich současné úrovně, nebo každou sazbu o tři procentní body. To je velká změna proti dřívějšku.

ODS například loni v listopadu nepodpořila snížení daní pro rodiny s dětmi formou slevy na dani od ledna letošního roku, kterým se rodinám s nízkými a středními příjmy kompenzovalo zvýšení DPH po vstupu do Evropské unie. Součástí bylo i společné zdanění manželů. A to přitom v květnu 2004 ODS prohlašovala: Nebudeme blokovat jakékoli zmírnění daňové zátěže.

Nicméně i dnes se bude ODS snažit prosadit svoje návrhy. Patří mezi ně také to, aby paušály pro živnostníky byly zvýšeny, ale na jednotnou úroveň 65 a 50 procent.. ODS také usiluje, aby se na lidi uplatňující tento paušál nevztahoval minimální základ daně.

Manželé poprvé zdaní společně

Příští rok budou rodiny s dětmi moci navíc poprvé využít již dříve schválenou úlevu - společné zdanění manželů. To spočívá v tom, že manželé své příjmy za rok 2005 sečtou, vydělí dvěma a každý z partnerů zdaní jen půlku. Tímto postupem se příjmy mohou dostat do nižšího daňové pásma a rodina pak na dani ušetří.

Nezáleží na tom, zda jde o zaměstnance či podnikatele, neboť zaměstnanci se vrátí přeplatek na dani, kterou již zaplatil. Přiznání musí podat každý z partnerů zvlášť, a to do konce března.

Společným zdaněním nejvíce získají rodiny, u nichž jeden z manželů má vysoké příjmy a druhý nepracuje. Například rodina, v níž má muž výdělek 60 000 měsíčně a žena je v domácnosti, ušetří na dani 44 000 korun ročně. Významné částky však získají i mladá manželství, kde se jeden z partnerů stará o dítě, a dále rodiny, kde jsou větší rozdíly v příjmech manželů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám