Hlavní obsah

Svědek v kauze Kořistka musí k psychologovi

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

O vypracování psychologického posudku na spisovatele Ladislava Sommera požádala v pondělí ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová. Znalci by měli vyšetřovatelům potvrdit, zda je muž, který se označuje za jediného očitého svědka v kauze údajné nabídky desetimiliónového úplatku, vůbec důvěryhodný.

Článek

Sommer tvrdí, že loni v létě slyšel útržky rozhovoru mezi poslancem Zdeňkem Kořistkou a poradcem předsedy ODS Markem Dalíkem a Janem Večerkem a zaslechl slovní spojení "deset miliónů".

Policie přitom před dvěma týdny učinila se Sommerem vyšetřovací pokus, aby zjistila, zda svědek opravdu mohl něco slyšet. Jak vyplývá z vyjádření žalobkyně Kornasové, dvanáct akustických pokusů tvrzení Sommera nevyloučilo ani nepotvrdilo.

"U nejpravděpodobnější verze, která mohla odpovídat tehdejším podmínkám, pan Sommer uvádí, že slyšel jen huhňání a uvádí správně spojení dvou slov a potom ještě jedno slovo. Je třeba ale vzít v úvahu, že při vyšetřovacím pokusu se svědek soustředil, ale tehdy se podle svých slov zabýval svými osobními věcmi a nevěnoval rozhovoru takovou pozornost," uvedla Kornasová.

Sommer se psychologa nebojí

Dodala, že znalecký posudek, který bude zkoumat Sommerovu osobnost, by měl být zhotoven nejpozději do 5. prosince. Na dotaz, proč o znalecké zkoumání Sommera nežádala již dříve, řekla: "Člověk to zvažuje po celou dobu prověřování. Nakonec jsem přece jen dospěla k názoru, že psychologický posudek je třeba, aby prověřování bylo úplné," řekla.

Ladislavu Sommerovi úmysl vyšetřovacích orgánů o jeho psychologické zkoumání nevadí. "Klidně půjdu před psychologa, ať se vyšetřování dotáhne do konce. Nebojím se toho. Do roku 1990 jsem dělal výpravčího na dráze a už tehdy jsem prošel náročnými psychologickými a zdravotními testy. Od té doby se ze mne snad nestal žádný psychopat," řekl Sommer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám