Hlavní obsah

Neonacisté demonstrovali před německým velvyslanectvím

– PRAHA

Zhruba 50 příznivců neonacismu a asi stovka jejich odpůrců se ve státní svátek sešla před velvyslanectví Německé spolkové republiky. Neonacisté zde totiž demonstrovali proti procesu s Ernstem Zündelem, který byl obviněn z popírání holokaustu a šíření nenávisti vůči Židům.

Článek

Šestašedesátiletý Ernst Zündel měl tyto činy spáchat prostřednictvím internetu. A protože i popírání holokaustu je Německu trestným činem, bude Zündel 8. listopadu postaven v Mannheimu před soud. Rozsudek se očekává 24. listopadu. Zündel byl do Německa vydán z Kanady, která ho vypověděla kvůli antisemitismu.

Neonacisté chápou tento proces jako inkvizici s kacířem a Zündel je pro ně hrdinou. Berou ho jako člověka, který má na historii svůj názor, za který by neměl být trestán.

S demonstrací neonacistů přišlo vyjádřit nesouhlas přibližně 100 lidí. Tuto protidemonstraci svolalo sdružení Tolerance a občanská společnost proti zpochybňování genocidy a popírání holokaustu. Proti neonacistické demonstraci již protestovala i některá jiná sdružení, jako Federace židovských obcí, Česká rada pro oběti proti nacismu, Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých a i některé osoby veřejného života - například senátor Jaromír Štětina.

Na demonstraci dohlíželo přes 200 policistů, speciálních pořádkových oddílů a dokonce i psovodi se psy. Celá demonstrace se obešla bez násilností, oba tábory odděloval policejní kordon.

Jelikož se v diskusi objevila spousta příspěvků překračující pravidla slušného chování, byla diskuse u toho článku zrušena. Všem slušným diskujícím se redakce omlouvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám