Hlavní obsah

Prezident položil kytice u hrobu TGM

– PRAHA

Vzpomínkové akce ke státnímu výročí zahájil v pátek v Lánech prezident republiky Václav Klaus. Akce spojené s oslavami Dne vzniku samostatného československého státu odstartoval Klaus položením kytice u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Článek

"Je logické, že program začínám právě v Lánech u hrobu zakladatele československé státnosti," řekl Klaus. Poté se Klaus zúčastnil kladení věnců u Národního památníku na Vítkově. Jeho program vyvrcholí večer při udílení státních vyznamenání předním osobnostem kulturního a společenského života.

Většina vzpomínkových akcí se koná v hlavním městě. Pietní shromáždění se uskuteční například v Pantheonu Národního Muzea na Václavském náměstí či u Pomníku československých legionářů na náměstí Pod Emauzy. Kromě politických představitelů se jich zúčastní zástupci Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu a armády.  

Další akce se konají ve středních Čechách. Například v Berouně od 14:30 proběhne vzpomínková slavnost na Husově náměstí, v Mladé Boleslavi v 15:00 na Náměstí republiky bude odhaleno sousoší prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše.

Den vzniku samostatného československého státu vždy rády slaví nacionalistické strany. Národní sjednocení a Dělnická strana se ve státní svátek sejdou u památníku historika a národního buditele Františka Palackého v Praze. Volební uskupení Národní síly, které v sobě spojuje Národní stranu, Republikány Miroslava Sládka a České hnutí za národní jednotu, večer na Václavském náměstí v Praze u sochy svatého Václava zahájí svou volební kampaň k volbám do Poslanecké sněmovny v roce 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám