Hlavní obsah

V Sadské nalezli mrtvé ptáky, na ptačí chřipku zřejmě neuhynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV/SADSKÁ

U jezera v Sadské na Nymbursku nalezli ve středu večer lidé mrtvou labuť a volavku. Hasiči je vyndali z vody ve čtvrtek ráno a veterináři těla ptáků vzhledem k současným obavám z ptačí chřipky odeslali před polednem na vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Praze. Podle dosavadních výsledků je ale nákaza ptačí chřipkou u obou zvířat nepravděpodobná.

Článek

Volavka měla podle Státní veterinární správy (SVS) zlomený druhý a třetí krční obratel, což způsobilo smrt, labuť trpěla dlouhodobým zánětem plic. "Vyšetřování bude pokračovat dál, ale nákaza ptačí chřipkou se jeví jako vysoce nepravděpodobná," řekl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS Josef Vitásek.

Oba mrtví ptáci byli v mokřadu v opuštěné části jezera, stranou od lidí. Mluvčí středočeských hasičů řekl, že zprávu dostali od starostky města již ve středu večer, ale vzhledem k tmě hasiči dokázali ptáky dostat ke břehu až dnes ráno. Veterináři zjistili, že v blízkosti jezera se před několika dny konal myslivecký hon, a nevylučují proto, že by oba ptáci mohli zahynout na následky zranění z honu. Nejdříve to ale musí prokázat pitva, jejíž výsledky by měly být podle veterinářů známy možná ještě ve čtvrtek.

Veterinární inspektor Jan Bartoněk z poděbradské veterinární správy řekl, že pokud se neprokáže, že ptáci zemřeli například na následky poranění po výstřelu či na jiné onemocnění, bude zřejmě následovat náročnější virologické vyšetření. Teprve pak bude možné jednoznačně zjistit, zda se ptáci nakazili nebezpečnou chorobou.

Upozornil také, že ptáci nemuseli zemřít v místě, kde byli nalezeni. Jako každé divoké zvíře se v případě nemoci či zranění snaží dostat na chráněné místo stranou od lidí.

Ředitel středočeské veterinární správy Zdeněk Císař řekl, že žádná jiná podezřelá úmrtí ptáků na území kraje v poslední době veterináři nezaznamenali. Ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy Josef Vitásek řekl, že v laboratoři bylo do středy 70 vzorků, většina těchto vyšetření je podle něj neopodstatněných.

Hlášení výrazně přibylo zejména v tomto týdnu, kdy byl výskyt ptačí chřipky potvrzen v několika evropských zemích, a veterinární správa proto vydala pokyn, že by lidé měli informovat jen o pěti a více uhynulých ptácích.

V Evropě byl zatím výskyt vysoce choroboplodného viru H5N1 ptačí chřipky, který je přenosný na člověka, potvrzen v Rumunsku, Turecku, evropské části Ruska a Chorvatsku. Na lidi nepřenosný virus H5 odhalily testy u několika ptáků, kteří uhynuli před polovinou října v karanténě v Británii. Virus ptačí chřipky byl zřejmě v britské karanténě přítomen už před úhynem papouška dovezeného ze Surinamu, u něhož byl prokázán virus H5N1 a jehož úhyn oznámila Británie minulý pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám