Hlavní obsah

Policie na odposleších neušetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve středu zamítla novelu zákona o elektronických komunikacích. Podle ní neměla policie za odposlechy platit telefonním operátorům plnou cenu, ale jen pevně stanovené paušály.

Článek

Sněmovna o zamítnutí rozhodla na návrh poslance ODS Jana Klase, jenž upozornil na to, že stát by měl plně hradit každou službu, kterou od soukromého sektoru požaduje. Nejasné také podle něj je, kdo by paušál určil a v jaké by měl být výši. V zahraničí je podle něj obvyklá kombinace paušálních poplatků s jednorázovými platbami.

Novela chtěla také zajistit, aby zpravodajské služby získaly snadnější přístup k odposlechům. 

Bublan chtěl policii ulehčit

Návrh podporoval i ministr vnitra František Bublan. "Operátoři využívají ke svému podnikání veřejný prostor, veřejné statky. Musí také nějaký díl zaplatit za to, že mohou tu činnost na našem území provozovat," řekl ministr vnitra František Bublan. Spolufinancování je podle něj běžné ve většině zemí.

Návrh počítal také s tím, že operátoři budou mít povinnost technicky zajišťovat odposlechy i pro tajné služby. Podle současného zákona musí operátoři vyhovět jen policii, Bezpečnostní informační služba a Vojenské zpravodajství nemají automatický nárok na přístup k hovorům. To jim podle Bublana vážně komplikuje práci při boji proti terorismu a dalším bezpečnostním hrozbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám