Hlavní obsah

Chudí studenti dostanou měsíčně příspěvek 1600 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysokoškoláci, kteří pocházejí z chudších rodin a mají problém své studium financovat, si v budoucnu přilepší. Sněmovna schválila novelu vysokoškolského zákona, podle které budou tito studenti měsíčně od státu dostávat asi 1600 korun.

Článek

Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident republiky, mělo by příspěvek dostávat více než 10 tisíc studentů. Návrh podporovalo i ministerstvo školství pod vedením Petry Buzkové (ČSSD). [celá zpráva]

"Ze sociálního stipendia budou moci vysokoškoláci z větší části pokrýt své studijní náklady. Jde o to, aby neexistovala sociální bariéra přístupu ke vzdělání," řekla ve miunulý týden ke stipendiím Buzková.

Nárok na stipendium by měli mít posluchači, jejichž rodinné příjmy budou pod hranicí 1,1 násobku životního minima a dostávají přídavek na dítě 800 korun. Týkal by se měl studentů veřejných i soukromých VŠ. Takových je podle odhadů ministerstva 12 800. Stálo by to 200 miliónů korun ročně.

Stínový ministr školství ODS a šéf školského výboru Sněmovny Walter Bartoš míní, že sociální stipendium by potřebovalo více studentů. Podle něj by je měli dostávat i studenti z rodin, kde je příjem pod 1,8 násobkem životního minima. Pak by se příspěvek týkal více než 50 tisíc studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám