Hlavní obsah

Poslanci dali zelenou dráze na Ruzyni, bude se vyvlastňovat

PRAHA

Poslanci schválili zákon, jenž umožní vyvlastnění pozemků potřebných pro stavbu nové vzletové a přistávací dráhy v Praze-Ruzyni. Nový zákon stanoví, že pozemky bude možné vyvlastnit za cenu v místě obvyklou. Předloha by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Článek

Předlohu ve středu schválilo 85 poslanců ze 168 přítomných. Proti jich bylo 60. K přijetí předlohy bylo zapotřebí právě 85 hlasů. Pro předlohu hlasovali poslanci KSČM, část poslanců ČSSD a lidovci. Proti byli poslanci ODS, část sociálních demokratů a unionistů.

Návrh vypracoval poslanec ČSSD Jaromír Schling a získal pro něj podporu zástupců US-DEU, KDU-ČSL a KSČM. Nyní jej posoudí Senát a případně podepíše prezident republiky.

Potřebu speciálního zákona v minulém týdnu obhajoval ministr dopravy Milan Šimonovský. "Rád bych Sněmovnu přesvědčil, že toto letiště a vzletová a přistávací dráha jsou strategickým zájmem České republiky a mimořádně významným veřejným zájmem," zdůraznil. Zároveň upozornil, že pozemky v Ruzyni jsou snadným předmětem spekulací.

Proti návrhu se postavili poslanci ODS, kteří jej označili za protiústavní. "Veřejný zájem má být prokazován a zjišťován v průběhu správního řízení, nikoliv ze zákona," uvedl poslanec ODS Jiří Pospíšil. Občanští demokraté v tom navíc vidí především snahu stlačit výši náhrad za pozemky.

S dráhou nesouhlasí i okolní obce

S výstavbou nové letové dráhy nesouhlasí ani Občanské sdružení Pro Nebušice. Předseda sdružení Jan Holub již dříve upozornil, že občanská sdružení a postižené obce v okolí letiště mají za to, že jde o návrh protiústavní.

"Zákon má prohlásit výstavbu dráhy za veřejný zájem, a zjednodušit tak vyvlastňování pozemků v okolí letiště. Zkrácením zákonných lhůt má navrhovaný zákon rovněž omezit přístup veřejnosti k účasti v povolovacích řízeních, která výstavbě zamýšlené dráhy předcházejí," tvrdí Holub.

Vybudování nové dráhy by mělo přijít asi na sedm miliard korun. S výstavbou by se mělo začít v roce 2007 a dráha sloužit by mohla od roku 2009.

Anketa

Je správné vyvlastňovat kvůli letové dráze na Ruzyni?
ano
66,8 %
ne
33,2 %
Celkem hlasovalo 1713 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám