Hlavní obsah

Paroubek: divácké ankety jsou skandální manipulací

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) dává najevo nespokojenost s výsledky diváckého hlasování při nedělních diskusních pořadech TV Nova a Prima. Zvláště se mu nelíbila čísla z minulé neděle, ve které na Nově podle ankety prohrál poměrem 36 ku 64 procentům. "Je to skandální manipulace s veřejným míněním," řekl nespokojený premiér.

Článek

Na dotaz, zda kvůli tomu přestane on či další politici ČSSD do diskusních pořadů chodit, odpověděl: "Uvažujeme o tom, že by nám to mohlo vadit. Budu o tom hovořit s pány řediteli (televizí)".

Telefonické hlasování pro Primu i Novu zajišťuje společnost Erika. Mluvčí obou stanic úternímu Právu zdůraznili, že rozhodování diváků v žádném případě neovlivňují a vyloučili jakoukoli manipulaci s výsledky.

Paroubek prý sice chápe, že je rozdíl mezi průzkumem veřejného mínění a telefonickou debatou, ale mnozí lidé, kteří chtějí telefonicky vyjádřit svůj názor, se podle něj nemohli dovolat. S řediteli obou soukromých televizí chce proto mluvit o tom, zda je problém v technice, či v něčem jiném.

ČSSD: Paroubek Topolánka poráží

ČSSD si nechala zpracovat u agentury STEM vlastní průzkum, podle něhož z diskuse Sedmička na Nově lépe vyšel premiér. "Z průzkumu vyplynulo, že 53 procent lidí si myslí, že vítězem té debaty jsem byl já, a 47 procent, že pan Topolánek," řekl v úterý Paroubek novinářům. Premiér si na debatách s lídrem ODS zakládá, Topolánka označil za "soupeře, který mu vyhovuje".

Výhrady má Paroubek i k výsledkům hlasování na Primě, kde diváci odpovídali na otázku, zda by prezident Václav Klaus měl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Zatímco v průzkumu STEM se pro vyslovilo 53 procent dotázaných, na Primě podpořilo Paroubkův postup jen 15 procent volajících.

Sociální demokracie podle premiéra bude kontrolovat vlastními průzkumy výsledky televizních anket i v budoucnu, zejména když v debatách vystoupí volební lídři.

Anketa

Kdo je lepším řečníkem při televizních debatách?
Jiří Paroubek
32,5 %
Mirek Topolánek
67,5 %
Celkem hlasovalo 14485 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám