Hlavní obsah

Úřad vlády přiznal chybu kolem čestných prohlášení

Právo,
PRAHA

Šéf úřadu vlády Ivan Přikryl v úterý nepřímo připustil, že je to právě úřad, kdo může za momentální přestřelku mezi Hradem a premiérem. Podle něj v minulosti dával kandidátům na premiéra různé pokyny, jak prezidenta informovat, zda jsou ve střetu zájmů. Na to měl v roce 2004 doplatit i premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Článek

Paroubek podepsal, že žádnou funkci, která by mohla vést ke střetu zájmů nevykonává. Prohlášení však podle Přikryla mělo znít, že takovou funkci sice vykonává, ale co nejdříve ukončí.

Přikryl v úterý řekl, že zástupci prezidentské kanceláře a Úřadu vlády by se měli co nejdříve sejít a vyjasnit si, jak budou v budoucnu v podobných případech postupovat. Podle něj je podávání četsných prohlášení ústavní zvyklost, která není nijak upřesněna.

"Bylo mu řečeno - když okamžitě zanecháte činností (které zákon o střetu zájmů zakazuje), uvádějte ne, nevykonávám, protože je tím de facto nebude vykonávat," řekl Přikryl. Zdůraznil nicméně, že v Paroubkově případě nebyl porušen zákon o střetu zájmů ani ústava.

Prezidentská kancelář ale v pondělí řekla, že ji touto informací uvedl tehdy jmenovaný ministr pro místní rozvoj Paroubek v omyl. [celá zpráva]

Spor vznikl poté, co Paroubek o víkendu prohlásil, že prezident jej jemnoval ministrem, i když měl tehdy tři rozporné funkce. Nyní, když je v podobné pozici šéf české lékařské komory David Rath, jeho jmenování odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám