Hlavní obsah

VZP zatím nucená správa nehrozí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) zatím nehrozí nucená správa. Řekl to v pondělí první náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath po svém jednání s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou.

Článek

"Dohodli jsme se na krocích k úsporám, a tak k vyhlášení nucené správy zatím není důvod," řekl Rath.

Dluh VZP již nyní dosahuje 10 miliard a do konce roku by mohl stoupnou zhruba o další dvě miliardy, pokud se okamžitě nenajdou úsporná opatření.

Rath se s Musílkovou dohodl, že jedním z těchto opatření je změna úhrad za péči v nemocnicích tak, že by růst nebyl tak velký. Tím by se daly do konce roku uspořit stovky miliónů korun. Zároveň by za určitých podmínek přímo řízené nemocnice souhlasily s tím, že VZP by jim platila v delším čase, zhruba asi o 10 dní později než nyní. Ušetřené peníze by se pak daly soukromým ambulancím a praktickým lékařům, kde doba po splatnosti je velmi dlouhá a některé ordinace jsou na prahu krachu.

Revizní lékaři budou přísnější

Další úsporná opatření by měla přijít v lécích. "Existuje přesně vymezený seznam léků, jejichž ceny jdou do statisíců. Ty může předepsat pouze revizní lékař. Máme dojem, že v posledních letech revizní lékaři polevili v bdělosti," řekl Rath. Dodal, že revizní lékaři mohou neschválit deset až třicet procent nasazení těchto léků.

"Samozřejmě pouze v těch případech, kde mohou lékaři předepsat jiný lék, stejně efektivní, ale lacinější. Pro pacienty, kteří potřebují drahý lék, ať už na onkologické onemocnění nebo jiné, by se přístup k těmto lékům nezměnil. Pouze by je dostali skutečně ti, kteří je potřebují a ne jako dosud i lidé, kteří je nepotřebují a mohou mít lék jiný," řekl Rath.

Odvolána ředitelka odboru farmacie

Rath zároveň oznámil, že v pondělí odvolal Katarinu Bártíkovou z funkce ředitelky Odboru farmacie a regulace léčiv minsiterstva zdravotnictví. Řízením tohoto odboru pověřil Jaroslava Štrofa, bývalého ředitele Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Nový by měl být i předseda kategorizační komise, která posuzuje úhrady léků od zdravotních pojišťoven.

Rath oznámil, že s VZP se setká znovu příští týden, kde budou i odborníci na lékovou politiku. Myslí si, že v lécích lze uspořit mnohem víc peněz.

 Rath zároveň chce na ministerstvu zřídit odbor dozoru nad zdravotními pojišťovnami, který bude dohlížet na jejich hospodaření. Ještě tento týden se sejde s řediteli fakultních nemocnic a ve čtvrtek s poskytovateli zdravotní péče.

Reklama

Související články

VZP začne platit lékařům

Peníze, které Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dluží soukromým lékařům, by měly do týdne začít chodit na účty lékařů. Ke konci října by se zpoždění...

Výběr článků

Načítám