Hlavní obsah

Hrad: premiér při vstupu do vlády nemluvil pravdu

Novinky, ora, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tiskový mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek v pondělí řekl, že nynější premiér Jiří Paroubek uvedl prezidenta v omyl, když v dubnu před dvěma lety, kdy jej prezident jmenoval ministrem pro místní rozvoj, čestné prohlásil, že není ve střetu zájmů. Premiér Hájkovo nynější obvinění odmítá a považuje za nesmyslné. Ukázalo se, že ve sporu nakonec jde o dvě čestná prohlášení.

Článek

"Prezidentská kancelář má k dispozici čestné prohlášení Jiřího Paroubka ze dne 2. 8. 2004, které vlastnoručně podepsal a předložil prezidentu republiky jako dokument, jenž je podmínkou jmenování člena vlády. V tomto čestném prohlášení Jiří Paroubek uvádí, že nevykonává žádnou činnost nebo funkci, která by byla v rozporu se zákonem o střetu zájmů," sdělil novinářům mluvčí Hradu Petr Hájek.

"To tedy znamená, že před svým jmenováním členem vlády vědomě prezidenta republiky uvedl v omyl a byl ministrem jmenován na základě uvedení nepravdivých skutečností," dodal Hájek.

Mluvčí vlády Lucie Orgoníková v reakci na to řekla že podobné obvinění je nesmyslné. Paroubek prý nejprve všechny funkce ukončil, v co nejbližším termínu od doby, kdy byl ministrem jmenován, a pak teprve poslal Senátu čestné prohlášení. To se stalo 25.8.2003, tedy tři týdny po jmenování.

Hájek ale uvedl, že má k dispozici prohlášení z 2. srpna, tedy z doby, kdy Paroubek ještě ministrem nebyl. "V tomto prohlášení člen, který má být jmenován, zaškrtává, že nevykonává žádnou funkci, která by mohla být ve střetu zájmů, ale vlastně se tím myslí, že musí do 30 dní z té funkce odejít," řekla Novinkám Orgoníková. Teprve když se tak stane podá čestné prohlášení Senátu.

Premiér: Klaus to věděl

Paroubek se o možném střetu zájmů, který mu hrozil, když se stal loni v srpnu ministrem pro místní rozvoj, zmínil v neděli v diskusním pořadu TV Nova. Podle něj byl krátce nejen členem vlády, ale i náměstkem pražského primátora a navíc členem dvou správních rad.

"Vše jsem vyřešil bez zbytečných odkladů," řekl premiér, jenž svůj postup dával za vzor Davidu Rathovi, který by podle jeho přání měl postupovat obdobně.

Právě kvůli jmenování Ratha celý spor vznikl. Premiér tvrdí, že Klaus má s Tathovým střetem zájmů problém, kdežto u něj (Paroubka) mu před dvěma lety nevadil a stačilo, když z funkcí odstoupil po jmenování.

Politolog: O sporu by měl rozhodnout Ústavní soud

Podle politologa Bohumila Doležala svědčí spor "o nízké politické kultuře v ČR". Doležal se kloní k prezidentově výkladu situace, ovšem spory mezi Klausem a Paroubkem by měl podle něj vyřešit Ústavní soud.

Anketa

Kdo nese největší odpovědnost za současný mediální humbuk mezi premiérem a Hradem?
prezident Václav Klaus
23,2 %
premiér Jiří Paroubek
72,3 %
novináři
2,4 %
náměstek ministerstva zdravotnictví David Rath
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7712 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus nebude s Paroubkem jednat o Rathovi

Prezident Václav Klaus se v pondělí nesejde s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a prvním náměstkem ministra zdravotnictví Davidem Rathem. Rádiu Frekvence...

Výběr článků

Načítám