Hlavní obsah

Klaus nebude s Paroubkem jednat o Rathovi

PRAHA

Prezident Václav Klaus se v pondělí nesejde s předsedou vlády Jiřím Paroubkem (ČSSD) a prvním náměstkem ministra zdravotnictví Davidem Rathem. Rádiu Frekvence 1 prezident řekl, že k tomu nevidí žádný důvod. Podotkl, že jeho odpověď Paroubkovi, že Ratha ministrem nemůže jmenovat, byla jasná a srozumitelná.

Článek

Klaus argumentuje tím, že Rath by se dostal do střetu zájmů kvůli funkci šéfa České lékařské komory (ČLK). Rath by si měl podle prezidenta vybrat, "zda chce být zástupcem lékařů, nebo všech občanů jako ministr zdravotnictví".

"Já myslím, že nějaká novinka k panu Rathovi není. Moje odpověď na dopis premiéra Paroubka byla jasná, jednoznačná a každému srozumitelná. Já nevidím žádný důvod, abych v tomto smyslu dnešní den vykonával nějaký další krok," řekl Klaus.

"Pan prezident mě osobně velmi nesnáší, jeho rozhodnutí mě tedy nepřekvapilo," reagoval na prezidentovo rozhodnutí Rath. Prezident ČLK Rath i přes nesouhlas prezidenta od pátku řídí ministerstvo, a to jako první náměstek. V neděli oznámil, že do měsíce ukončí své podnikatelské aktivity.

K osobě prezidenta se vyjádřil s odporem poté, co jej Klaus ve čtvrtek odmítl jmenovat ministrem. Rath označil Klausovo počínání za "jednání monarchy" a obvinil jej, že nedokáže překonat osobní nevraživost. [celá zpráva]

Rath: Nejdříve ministr, potom pozastavím členství v ČLK

Rath chce pozastavit své členství v ČLK až poté, co by si stal ministrem. S takovým postupem nesouhlasí Klaus, jenž mu dal najevo, že se musí vzdát členství v komoře ještě před nástupem do státní funkce, jinak jej nejmenuje.

Premiér Paroubek očekával, že jeho a Ratha pozve Klaus v pondělí na konzultaci na Hrad. "Na Hradě se návštěva určitě konat nebude a navíc dneska na Hradě určitě nebudu," dodal v pondělí Klaus.

Rath chce sepsat čestné prohlášení

Rath na pondělní tiskové konferenci informoval, že brzy napíše čestné prohlášení, v němž ujistí o své připravenosti zamezit případnému střetu zájmů. Premiér Paroubek se za něj postavil, odmítl si však vyřizovat účty s prezidentem přes média. "Tento mediální způsob konverzace s panem prezidentem by byl chybný," řekl Paroubek.

Paroubek: I já byl vloni ve střetu zájmů

Paroubek stále věří, že " prezident jmenování doktora Ratha ministrem definitivně neodmítl". Připomněl, že vloni v srpnu, když byl jmenován Klausem ministrem pro místní rozvoj, byl on sám jako náměstek pražského primátora ve střetu zájmů, což bezodkladně napravil.

Anketa

Postupuje prezident Václav Klaus správně, když odmítá jmenovat Davida Ratha ministrem?
ano
81,9 %
ne
18,1 %
Celkem hlasovalo 9744 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám