Hlavní obsah

Krejčíř má prý svědka na půjčku pro soc. dem.

– PRAHA
Právo, ČTK, dph

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř prý do několika týdnů předloží důkazy o tom, že v roce 2002 půjčil ČSSD 60 miliónů korun. Do Česka se už nevrátí. Řekl to v neděli v telefonickém rozhovoru v pořadu televize Prima. "Podám je v řádu týdnů," uvedl Krejčíř.

Článek

Důkazem o půjčce ČSSD bude podle něj svědectví člověka, který mu půjčil deset z 60 miliónů korun pro ČSSD. Svědek prý viděl vcházet do Burzovního paláce, kde byly peníze předány, Stanislava Grosse. Následně ho prý viděl, že odchází s černou taškou v ruce. Ani jméno svědka nechtěl sdělit. "Zcela jistě s ním veřejnost seznámím," řekl. Zároveň uvedl, že se do České republiky už nehodlá nikdy vrátit. Prý se už na Seychelách zařídil.

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek Krejčířovo tvrzení ostře odmítl. "Jakou cenu má svědectví zločince?" Tvrzení stíhaného uprchlého podnikatele má podle Paroubka stejnou hodnotu, jako kdyby někdo tvrdil, že sociální demokracie dluží loupežníkovi Václavu Babinskému třeba 70 miliónů.

Předseda ODS Mirek Topolánek ale soudí, že se může Krejčířovo tvrzení o půjčce sociálním demokratům potvrdit stejně tak, jako se potvrdilo jeho tvrzení o tom, že ho policie nechala volně odejít z jeho pražské vily, když tam konala domovní prohlídku. "Obávám se, že kauza Krejčíř je jen vrcholem ledovce," řekl.

Směnky

Půjčku Krejčíř prý poskytl sociálním demokratům výměnou za slib, že mu strana pomůže mimo jiné získat podnik Čepro. Peníze v hotovosti údajně předal podnikateli Jakubu Konečnému, který je pak půjčil ČSSD. Krejčíř tvrdí, že vlastní originál směnky, kterou mu vystavil Konečný. Velmi brzy prý získá i originál směnky, kterou Konečnému podepsal tehdejší místopředseda ČSSD Stanislav Gross, tvrdil. Odmítl však říci, od koho.

Policie ale v pátek zveřejnila notářsky ověřené Krejčířovo čestné prohlášení z června 2002, podle něhož mu podnikatel Konečný nic nedluží. "Toto naše vzájemné prohlášení mezi mnou a panem Konečným neneguje existenci směnky z března 2002," prohlásil Krejčíř.

Konečný byl Krejčířovým obchodním partnerem. Letos v březnu zmizel a policie po něm marně pátrá. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že ho Krejčíř nechal unést a zavraždit. "Není pravda, že bych nechal pana Konečného unést. Myslím si, že dopis, který byl u něho nalezen, mohl vzniknout na základě nějaké policejní hry," řekl v pořadu Krejčíř.

Reklama

Související články

Bublan: Dolejší Krejčíře z vily nepustil

Ministr vnitra František Bublan v pátek prohlásil, že Radovan Krejčíř lže a chce svou kauzu zpolitizovat. Státní zástupce Jaroslav Dolejší ho prý nenechal...

Výběr článků

Načítám