Hlavní obsah

Paroubek chce spolupracovat s TI kvůli korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek chce spolupracovat s organizací Transparency International (TI) na změně zákonů, které by v České republice pomohly omezit korupci. Podle zprávy této organizace patří ČR mezi země s téměř největší mírou korupce v rámci EU.

Článek

Pokud TI předloží nějaké návrhy, nechá je Paroubek zapracovat například od zákona o střetu zájmů nebo o zadávání veřejných zakázek. Premiér to uvedl v nedělním pořadu TV Nova Sedmička

Šéf opoziční ODS Mirek Topolánek, který v debatě seděl proti němu řekl, že jeho strana TI spolupracuje už řadu let a ze spolupráce vzešel nový zákon o veřejných zakázkách.

Paroubek řekl, že za TI poslal šéfa svých poradců, který si z jednání odnesl řadu podnětů. "Uděláme taková přitvrzení, abychom dali těm věcem jiný směr," prohlásil premiér.

Česká republika patří podle nejnovější zprávy TI v rámci Evropské unie mezi státy s největší mírou korupce. Ze zemí evropské pětadvacítky dopadly hůře pouze Lotyšsko a Polsko. Na žebříčku zahrnujícím 159 zemí se Česko dělí o 47. až 50. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem. [celá zpráva]

Debata plná obviňování

Diskusi hlavních politických rivalů provázely podobně jako při minulých televizních debatách silné výroky a vzájemná obviňování. Paroubek například uvedl, že kdyby ODS nezastávala "naprosto stupidní" politiku nulové tolerance, mohla se na podobě některých protikorupčních zákonů s ČSSD domluvit.

"Já bych si velmi přál, abych sem do těch pořadů mohl chodit se slušným člověkem, což o vás říct bohužel nemohu," uvedl v jiné souvislosti předseda ODS.

Topolánek vzbudil v televizním studiu rozruch, když na stůl položil několik svazků bankovek. Uvedl, že nejsou pravé a že chtěl ukázat, "o co vlastně jde". "Toto je pět na stole v českých. Toto je symbol vaší vlády," prohlásil na Paroubkovu adresu. Poukázal tím na případ bývalého šéfa premiérova sekretariátu Zdeňka Doležela, který je podezřelý z braní úplatku v souvislosti s kauzou Unipetrol.

Reklama

Související články

TI: V Česku bují korupce jako v Namibii

Česká republika má co dohánět při boji s korupcí. Podle v úterý zveřejněného žebříčku korupce mezinárodní organizace Transparency International (TI) je Česká...

Výběr článků

Načítám