Hlavní obsah

Zlínskou ODS povede do voleb Nečas

PRAHA

Žádné překvapení se nekonalo na regionálním sněmu ODS v Luhačovicích na Zlínsku. Delegáti volebním lídrem zvolili místopředsedu strany Petra Nečase. Volební lídry vybírala i KDU-ČSL. Středočeskou kandidátku povede do voleb poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová.

Článek

Po Nečasovi obsadili další místa na kandidátce předseda regionálního sdružení Jaroslav Plachý z Uherskohradišťska, auditor Pavel Svoboda z Kroměřížska, zlínský primátor Tomáš Úlehla a asistentka Nečase Iveta Táborská ze Vsetína.

Nečas už má v kraji jisté soupeře. Lidovci 8. října zvolili do čela kandidátky současnou poslankyni Michaelu Šojdrovou. S největší pravděpodobností se utká také s místopředsedou vlády Zdeňkem Škromachem (ČSSD), kterého již na lídra nominoval krajský výbor, rozhodnutí musí ještě na začátku prosince schválit krajská konference. Komunisté svého lídra zvolí až v lednu příštího roku.

Jiný lídr, jiný předseda

Volebním lídrem KDU-ČSL ve středních Čechách se v sobotu stala poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová. Ve volbě na nominační krajské konferenci získala 43 hlasů. Její konkurent Josef Janeček 31 hlasů. On sám ale obhájil post šéfa středočeských lidovců.

"Jsem přesvědčena, že v české společnosti žije velké množství lidí, kteří vyznávají stejné hodnoty jako křesťanští demokraté. Jsou to lidé, kteří se k tomuto proudu vědomě nehlásí a nevolí ho, protože o něm mají zkreslenou představu. Myslí si, že křesťanští demokraté jsou lidé fundamentalistického ražení, jacísi fanatici, kteří lpí na svých dogmatech," řekla po volbě novinářům Parkanová.

Chce se snažit, aby lidi přesvědčila, že lidovci jsou normální lidé. Kampaň by podle ní měla být průběžná, protože v předchozích volbách se ukázalo, že lidé jsou velkými kampaněmi znechuceni.

Reklama

Výběr článků

Načítám