Hlavní obsah

STEM: Většina lidí si myslí, že Klaus měl Ratha jmenovat

– PRAHA

Těsná většina lidí, 53 procent, si myslí, že prezident Václav Klaus měl jmenoval šéfa lékařské komory Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro Českou televizi. Prezident odmítl Ratha jmenovat kvůli jeho funkci v čele lékařské komory.

Článek

Rath by byl vhodným ministrem podle 52 procent oslovených, v čele úřadu by ho rády viděly hlavně ženy. Většina lidí, 54 procent, si ale zároveň myslí, že Rath ke zlepšení situace ve zdravotnictví nepřispěje. Nejmenší důvěru má u příznivců ODS.

Paroubek doufá, že prezident si to rozmyslí

Premiér Paroubek stále doufá, že prezident Václav Klaus si jmenování Davida Ratha novým ministrem zdravotnictví nakonec rozmyslí. Prezident tvrdí, že Ratha jmenuje, pokud přestane být šéfem lékařské komory.

Podle Paroubka by měl prezident by měl při rozhodování o jmenování dát stranou "osobní antipatie k panu Rathovi". Klaus jmenování odmítl proto, že funkce ministra a šéfa lékařské komory, tedy jedné z podřízených složek, považuje za protiústavní.

Paroubek poslal prezidentovi žádost o jmenování Ratha ve čtvrtek, a když byl odmítnut, tak znovu v pátek. To současně oznámil, že pokud by Klaus opět odmítl, chtěl by převod ministerstva na svou osobu.

V sobotu pak řekl, že tím by dosáhl svého, protože fakticky by nechal ministerstvo řídit Ratha, který je nyní prvním náměstkem. "Byla by to legrace, a já doufám, že to legrace nebude," uvedl Paroubek v sobotu v Brně. Klaus si myslí, že jakoukoliv případnou odpovědnost by pak stejně měl ministr nebo ten, kdo je řízením pověřen, a nikoliv náměstek.

Spor zřejmě skončí před Ústavním soudem. Právnící zatím většinou dávají za pravdu Klausovi.

Reklama

Související články

Rath chystá na ministerstvu čistku

Nový první náměstek ministra zdravotnictví David Rath hodlá v resortu provětrat stojaté personální vody. Těsně po svém jmenování Rath oznámil,...

Výběr článků

Načítám