Hlavní obsah

Premiérovi Rathovy ostré výpady nevadí

Právo, dan, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek nepovažuje za nutné podrobit kritice ostrá vyjádření Davida Ratha hlavně na adresu prezidenta Václava Klause. Rath o něm řekl, že se chová "jako malé trucovité dítě", že je "faktickým předsedou ODS" a drží se hesla "čím hůře, tím lépe".

Článek

Paroubek si naopak přisadil, když v Českém rozhlase uvedl: "Znovu se ukazuje, jak velkou chybou bylo, že někteří poslanci soc. dem. podpořili volbu Václava Klause prezidentem. To už se skutečně nebude nikdy opakovat."

Slovní přestřelky se strhly poté, co Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem zdravotnictví. Považuje to za protiústavní. Chce, aby Rath nejprve odešel z čela České lékařské komory. [celá zpráva]

Podle Ratha žene Klaus systém do ústavní krize. "Může to skončit v krajním případě hlasováním parlamentu o odvolání prezidenta republiky, protože on nemůže tímto způsobem porušovat ústavu," řekl Rath, i když u nás proces odvolání hlavy státu jako třeba v USA možný není.

Podle české ústavy nemůže být prezident stíhán. Pouze pro velezradu, a to před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu. "Trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt," píše se v ústavě.

Klaus premiérovi řekl: Ratha nechci

Rath pokračoval slovy, že Klausovi "je jedno, že se zdravotní pojištění rozpadne, že má velké dluhy. Ono mu to bylo jedno, i když byl předsedou vlády."

Paroubek vzal Ratha v ochranu. "Myslím, že byl ještě vcelku umírněný. Tam nebyl jediný vulgární výraz. To je prostě konstatování stavu. Faktem je, že pan prezident už minulý týden, když jsem řekl, že mám dva kandidáty, mi oznámil, že nebude souhlasit s panem doktorem Rathem," reagoval pro Právo Paroubek.

"Jak kdo do mne, tak já do něj"

Rath ukázal, že si nenechá nic líbit i v BBC, kdy se pustil i do jiných oponentů. "Já se ke každému chovám tak, jak se chová ke mně," řekl. O lidoveckém poslanci Josefu Janečkovi, který řekl, že Rath je lobbistou jedné zájmové skupiny, uvedl: "Jak znám poslance Janečka, tak ten sedí ve Sněmovně a za ním není milimetr práce, on tam snad seděl již za minulého režimu nebo přišel v devadesátých letech."

Na adresu šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska poznamenal: "On zdravotnictví nerozumí, ať si dá nejdříve do pořádku své byty a Kašáky, švagry zastřelené v mafiánských přestřelkách, a přestane se navážet do druhých."

Kalousek k tomu včera Právu řekl: "Já jsem to zaslechl, on zurážel každého. Ale osobní útoky toho pána nebudu komentovat, je to pod úroveň předsedy politické strany." Rath se pustil i do šéfa ODS Mirka Topolánka, toho pojmenoval jako "stínového předsedu ODS". Tato strana považuje Rathovy výroky za skandální. "Rathův případ je dalším důkazem, jak hluboko klesá politická kultura za vlády soc. dem.," míní první místopředseda ODS Petr Nečas.

Reklama

Související články

Rath: Klaus mě bytostně nesnáší

Spor o nového ministra zdravotnictví se dramatizuje. Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath, poté co ho ve čtvrtek odpoledne prezident republiky...

ODS: Rath se chová skandálně

Nejsilnější opoziční strana ODS podpořila postoj prezidenta Václava Klause ve sporu s premiérem Jiřím Paroubkem kvůli působení Davida Ratha na ministerstvu...

Výběr článků

Načítám