Hlavní obsah

Klaus a Paroubek: od šampaňského k nenávisti

PRAHA

Nynější situace kolem obsazení postu ministra zdravotnictví, na kterou premiér Jiří Paroubek nominoval Davida Ratha, je vyhrocením sporů mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem. Od konce dubna, kdy Klaus jmenoval Paroubka předsedou vlády, se cesty obou ústavních činitelů diametrálně rozcházejí.

Článek

Při jmenování Paroubka do úřadu premiéra bylo možné na Hradě zaslechnout cinkání skleniček šampaňského. Novopečený premiér si zprvu pochvaloval Klausovo korektní jednání při vládní krizi kvůli Grossovým aférám.

Někdy se Paroubek dokázal Klause i zastat. Například jej nevyplísnil za výroky při oslavách 60. výročí skončení druhé světové války v Moskvě. Klaus kritizoval prezidenta Ruska Vladimíra Putina za ocenění bývalého polského komunistického vůdce Wojciecha Jaruzelského. "Kdybych do Moskvy jel já, tak bychom to udělali trošku jinak, možná diplomatičtěji, vydali bychom memorandum v podstatě se stejným obsahem," zastal se tehdy Klause premiér.

Neshody jsou v zahraniční politice

Vládě nejsou po vůli Klausovy odmítavé výroky k evropské integraci. Proevropský Paroubkův kabinet a kritik bruselských struktur na Hradě se nedokážou dohodnout na jednotném kursu zahraniční politiky. Podle Paroubka se prezident snaží popřít evropský poválečný vývoj, když navrhuje vytvořit organizaci evropských států, která by nahradila dosavadní podobu evropské integrace.

Premiér míní, že za zahraniční politiku nese odpovědnost vláda. V květnu prezidenta kritizoval za to, že údajně překračuje své kompetence, a pohrozil mu omezením zahraničních cest, nebude-li vystupovat v souladu se záměry vlády.

V červnu Paroubek navrhl symbolicky odškodnit sudetské antifašisty, Klaus jeho snahu označil za "mimořádně nešťastný a nebezpečný návrh".

V září na jednání stranických špiček ČSSD již Paroubek nešetřil ostrými výrazy na adresu prezidenta. "Prezident Václav Klaus stále více vystupuje na domácí i zahraniční scéně jako čestný předseda ODS a nikoli jako prezident všech občanů," tvrdil premiér. Podle ČSSD "nemá  Klausovo počínání oporu v ústavním pořádku ČR".

Střety prezidenta s premiérem jsou v ČR běžné

Prezident, jenž byl dlouholetým předsedou pravicové ODS, se již dříve netajil svými výhradami i ke kabinetům Paroubkových předchůdců Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse. Nikdy však konflikty neznamenaly takové napětí jako existuje nyní mezi Paroubkem a Klausem.

Spory na české politické scéně mezi prezidentem a předsedou vlády nejsou ničím neobvyklým. Bývalý prezident Václav Havel měl občasné konflikty jak s Václavem Klausem, tak i s Milošem Zemanem. V zemi, kde prezidentem je pravicový Klaus a premiérem levicový Paroubek, lze očekávat další politické kočkování.

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Výběr článků

Načítám