Hlavní obsah

Rath chystá na ministerstvu čistku

PRAHA

Nový první náměstek ministra zdravotnictví David Rath hodlá v resortu provětrat stojaté personální vody. Těsně po svém jmenování Rath oznámil, že ve zdravotnictví provede nejenom výměny náměstků, ale i ředitelů odborů. Ani hlavní hygienik Michael Vít není pro Ratha mužem na svém místě.

Článek

Na ministerstvo by měl přijít například ředitel brněnské nemocnice u svaté Anny Michal Pohanka, který v minulosti zastával funkci náměstka bývalého ministra Bohumila Fišera. Rathovým poradcem a sekretářem se stal jeho kolega z ČLK Michal Sojka. "Počítám s řadou lidí jak na pozice náměstků, tak ředitelů odborů," uvedl Rath.

Náměstci již bývalé ministryni Miladě Emmerové nabídli, že opustí své funkce. Rath nad jejich možným odchodem příliš netruchlí. Z ministerstva po měsíci odejdou náměstci Petr Sláma a Karel Randolf. Kdo by je měl nahradit, Rath neupřesnil.

Rath: Ptačí chřipka je humbuk

S dalším náměstkem ministerstva a hlavním hygienikem Michaelem Vítem Rath ještě nehovořil. Uvedl však, že má výhrady "k mediální prezentaci kolem chřipky". Chystá se vytvořit tým složený z imunologů, který by se problematikou zabýval.

Rath také novinářům řekl, že by rád sestavil komisi, která by posoudila rizika vzniku epidemie. Hrozba, že by Češi mohli onemocnět touto chorobou, je podle něj pouze teoretická. "Je zde daleko větší riziko, že zemřeme při nehodě, nebo že nás skolí infarkt," řekl Rath novinářům.

V minulých dnech Češi začali ve velkém množství nakupovat léky proti všem typům chřipky. Podle Víta je ČR jednou z 24 zemí na světě, jež má vakcínu proti zákeřnému virovému onemocnění k dispozici.

Rath neplánuje výměnu ředitelů nemocnic

Změny ve vedení fakultních nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, která řídí ministerstvo, prý neplánuje. Chce se zaměřit hlavně na "zefektivnění chodu" ministerstva. "Nechci a nemám zájem odvolávat žádného ředitele žádné fakultní nemocnice či jiné přímo řízené organizace," řekl Rath.

Za nejdůležitější úkoly ve funkci Rath označil zastavení růstu dluhů Všeobecné zdravotní pojišťovny a zlepšení jejího hospodaření. Chce také připravit opatření, aby čeští zdravotníci neodcházeli na Západ. 

Anketa

Bude David Rath dobře řídit ministerstvo zdravotnictví?
ano
24,5 %
ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 3683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko zostří boj s ptačí chřipkou

Česká republika výrazně zpřísní preventivní kroky a přijme pravděpodobně i mimořádná opatření, pokud se v Řecku potvrdí člověku nebezpečný virus ptačí chřipky...

Výběr článků

Načítám