Hlavní obsah

ODS: Rath se chová skandálně

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejsilnější opoziční strana ODS podpořila postoj prezidenta Václava Klause ve sporu s premiérem Jiřím Paroubkem kvůli působení Davida Ratha na ministerstvu zdravotnictví. Ve čtvrtek Klaus odmítl jmenovat Ratha šéfem resortu, protože se obával souběhu působení Ratha na ministerstvu a zároveň prezidentství České lékařské komory.

Článek

"ODS považuje urážlivé výroky Davida Ratha na adresu prezidenta České republiky a svých dalších oponentů za skandální, daleko překračující hranice únosných norem chování dospělého člověka," píše se v pátečním prohlášení ODS.

"Rathův případ je dalším důkazem, jak hluboko klesá politická kultura za vlády sociální demokracie. Její představitelé nahrazují absenci programové vize mediální arogancí, urážkami, chvastounstvím a siláckými prohlášeními. Z tohoto hlediska je David Rath mužem na svém místě a dobře zapadá do Paroubkova týmu," sdělil první místopředseda ODS Petr Nečas.

Tlustý: Rath si musí vybrat, zda zastupovat pacienty nebo lékaře

Na stranu prezidenta se postavil i šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. "Rath by si měl zvolit, jestli bude zastupovat pacienty na ministerstvu, nebo lékaře jako prezident ČLK," řekl Tlustý Novinkám. Podle něj se nejedná od Klause o osobní nevraživost vůči Rathovi. "Opačně je to bohužel naopak," řekl Tlustý.

"Myslím si, že pokud by Rath rezignoval na funkci prezidenta komory, nic by Klausovi nebránilo, aby jej jmenoval ministrem," upřesnil šéf poslanců ODS. Podle něj má prezident právo zvážit jmenování ministrů, "jinak by na Hradě ani nemusel být".

David Rath, jenž se stal v pátek ráno náměstkem ministerstva zdravotnictví, se ve čtvrtek večer ostře vyjádřil o prezidentově rozhodnutí, když jej přirovnal k monarchovi.[celá zpráva

Reklama

Související články

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD)....

Rath: Klaus mě bytostně nesnáší

Spor o nového ministra zdravotnictví se dramatizuje. Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath, poté co ho ve čtvrtek odpoledne prezident republiky...

Výběr článků

Načítám