Hlavní obsah

Poslanci neplní slib, vyšší platy berou dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v pátek dopoledne opětovně odložila projednávání návrhu, jenž měl zmrazit platy ústavních činitelů. Poslanci přislíbili zmrazení platů již vloni na konci roku. Poslanci přerušili jednání kvůli tomu, že předloha zákona ještě nebyla projednána ve třech ze čtyř výborů.

Článek

Ústavní činitelé tak přes původní sliby z konce loňského roku pobírají zvýšené platy již zhruba deset měsíců. Poslanci a senátoři si přitom polepšili zhruba o 8000 korun, nyní pobírají 54 500 korun hrubého. 

Někteří poslanci poznamenali, že Sněmovna se dostala do začarovaného kruhu. Výbory se totiž chtěly předloze věnovat až ve chvíli, kdy vláda splní červnové zadání Sněmovny a předloží poslancům návrh změn v systému odměňování. Vláda ale tento materiál nepředložila, výbory proto zákon zatím neprojednaly. Členové výborů si tedy předhazují odpovědnost za neplnění slibů s vládou jako horký brambor.

Tento údajně patový stav podle některých poslanců nebude mít řešení. Místopředseda vlády Zdeněk Škromach (ČSSD) poznamenal, že vláda udělala, co mohla. Sjednotit systém odměňování ve státní správě je však podle něj nemožné a nereálné.

"Dostáváme se do začarovaného kruhu. Z jedné strany Sněmovna požádala vládu, aby do června předložila materiály, vláda se ale odmítla zabývat takovouto problematikou. V této chvíli je míč na straně vlády," prohlásil komunistický poslanec Svatomír Recman.

Platy rostou i soudcům a státním zástupcům

V říjnu vláda na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) vyčlenila na platy soudců dalších 605 miliónů ze státního rozpočtu. Vyhověla tak nálezu Ústavního soudu, jenž v srpnu doporučil doplatit arbitrům část platů od roku 2003. Od počátku roku se zvýšily platy soudců o 18 procent, nyní jejich výše přesahuje 50 tisíc korun. 

Kromě ústavních činitelů a soudců  vynakládá stát nemalé finanční částky i na platy státních zástupců a prezidenta republiky. Ústavních činitelů je 350, soudců asi 3000 a státních zástupců zhruba 1000.

Vláda novelu předložila vloni 8. prosince. Navrhuje v ní, aby se platy politiků vrátily na úroveň před loňským listopadovým zvýšením. Předloha počítá i s tím, že se přestanou zvyšovat platy soudcům a státním zástupcům. Na rozdíl od ústavních činitelů by ale platy soudců a státních zástupců zamrzly na úrovni vyplácené po zvýšení počátkem letošního roku. Platy všech uvedených skupin by neměly růst až do roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám